8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

26.02.2021 / 20:59 Svijet - Obavještajne agencije

Izvještaj SAD-a: Bin Salman odobrio otmicu ili ubistvo Khashoggija

Izvještaj SAD-a: Bin Salman odobrio otmicu ili ubistvo Khashoggija
Foto: Vijesti.ba

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržavala je objavu dugoočekivanog izvještaja o ubistvu saudijskog novinara.

Jamala Khashoggija je ubio saudijski tim ubica, koji su djelovali pod komandom princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana (MBS), zaključile su obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Al Jazeera English.

Neklasificirani izvještaj američkih obavještajaca, objavljen u petak, po prvi put potvrđuje koju ulogu, prema uvjerenjima vodećih obavještajnih rangova SAD-a, imao je saudijski de facto vladar u ubistvu saudijskog novinara 2018. godine.

Reuters navodi kako je MBS “odobrio operaciju hvatanja ili ubijanja disidentskog novinara Jamala Khashoggija“, pozvavši se na ovaj izvještaj, dodavši kako je njegova objava napravljena “na način da ublaži štetu američko-saudijskim odnosima“.

“Procjenjujemo kako je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu (Turska) kako bi se zarobio ili ubio saudijski novinar Jamal Khashoggi“, prenosi Reuters izvještaj Ureda američkog direktora nacionalnih obavještajnih službi.

‘Ušutkati disidente van države’

“Zasnivamo ovu ocjenu na osnovu kontrole prijestolonasljednika nad donošenjem odluka u Kraljevstvu, direktne umiješanosti ključnog savjetnika i pripadnika osiguranja Mohammeda bin Salmana u operaciji, kao i podrške prijestolonasljednika da se koriste nasilne mjere kako bi se ušutkali disidenti van države, uključujući Khashoggija.“

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržavala je objavu dugoočekivanog izvještaja, iako je u Kongresu 2019. godine usvojen zakon kojim se traži njegova objava.

Khashoggi, kolumnista američkog lista Washington Post i glasni kritičar saudijske vlade, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine.

Saudijski zvaničnici su negirali da je MBS imao bilo kakvu ulogu u ubistvu.

„Izvještaj, na samo tri stranice, navodi da je saudijski princ Muhammed bin Salman odgovoran zbog odobravanja ubojstva ili otmice Jamala Khashoggija. Navodi se da je princ imao apsolutnu kontrolu nad saudijskom obavještajnom agencijom. Izvještaj je naručio Kongres, a sastavilo ga je 17 američkih obavještajnih agencija. Ovo je prvi put da je saudijski princ javno imenovan u Americi kao odgovorna osoba. Salman demantira da je on naredio ubojstvo“, iz Washingtona javlja Al Jazeerin dopisnik Ivica Puljić.

On dodaje kako je državni tajnik Tony Blinken objavio dokument nazvan „Khashoggi Zabrana“ što je uvođene restrikcija na izdavanje viza za 76 Sudijaca za koje se smatra da su bili direktno uključeni u ozbiljna kršenja prava disidenata, novinara i aktivista i članova njihovih porodica, uključujući one koji su učestvovali u Khashoggijevom ubistvu.

„State Department radi na reviziji cjelokupnih odnosa sa Saudijskom Arabijom dok Bidenova administracija mijenja politiku prodaje oružja kako bi se limitirala kupovina ‘obrambene’ vojne opreme od strane Saudijaca. State Department se, istodobno, fokusira na ‘okončanje sukoba u Jemenu dok se, istodobno, uvjerava ‘Saudijsku Arabiju da će dobiti sve što je potrebno za obranu teritorija i građana’“, navodi Puljić.

Razgovor sa kraljem Salmanom

Gdje sve ovo vodi, jer ova situacija je ključni trenutak u odnosima dvije zemlje?

„Sigurno ne vodi ka onome čemu se saudijski princ nadao u vrijeme Trumpove administracije i vrlo je jasno da su Saudijci previše računali na ‘otvorenu kartu’ koju im je davao Trump, naročito što se tiče rata u Jemenu. Što će biti s američko-saudijskim odnosima kada princ dođe na vlast? Podsjetimo, Trump je 2018. govorio kako je princ jako ljut zbog svega što se dogodilo, odnosno zbog Khashoggijevog ubojstva iako je CIA rekla da je princ znao da će novinar biti ubijen“, javlja Puljić.

„U svakom se slučaju očekuje da će predsjednik Biden imati čvršći stav od Donalda Trumpa po pitanju ljudskih prava i vladavine zakona u Saudijskoj Arabiji, koja je ključni američki saveznik na Srednjem istoku. U jučerašnjem telefonskom razgovoru s kraljem Salmanom, prinčevim ocem, predsjednik Biden je ‘naglasio koliki značaj imaju za Sjedinjene Države univerzalna ljudska prava i vladavina zakona’”.

(Vijesti.ba / AJB)

Izdvajamo