7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.02.2021 / 20:53 Svijet - New York

Mijanmarski ambasador traži od UN-a da zaustavi vojni udar

Mijanmarski ambasador traži od UN-a da zaustavi vojni udar
Foto: FENA

Mijanmarski ambasador u Ujedinjenim nacijama zatražio je u petak od Svjetske organizacije da koristi "sva neophodna sredstva" da zaustavi vojni udar u njegovoj zemlji, u iznenađujućem apelu u ime svrgnute vlade dok policija guši proteste protiv hunte.

Ta zemlja jugoistočne Azije u krizi je otkako je vojska preotela vlast 1. februara i uhapsila je izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi i veći dio čelništva njene stranke, pozivajući se na navodne prevare na novembarskim izborima na kojima je pobijedila njena stranka.

Puč je izazvao proteste stotina hiljada ljudi na mijanmarskim ulicama i osude zapadnih zemalja, od kojih su neke uvele limitirane sankcije.

Mijanmarski ambasador u UN-u  Kyaw Moe Tun poručio je Generalnoj skupštini da govori u ime vlade  Suu Kyi i apelovao je na Svjetsku organizaciju da "koristi sva neophodna sredstva protiv mijanmarske vojske i da pruži zaštitu i sigurnost narodu".

- Potrebna nam je dodatna snažna akcija međunarodne zajednice da odmah prekine vojni udar, da zaustavi represiju nad nevinim narodom i da obnovi demokratiju - poručio je on 193-članoj Generalnoj skupštini, izazivajući aplauz.

U svom završnom izlaganju na burmanskom jeziku, Kyaw Moe Tun,  karijerni diplomata, uputio je pozdrav gestom s tri prsta u znak podrške prodemokratskim demonstrantima i objavio je: "naš cilj će prevladati".

Reuters nije bio u mogućnosti da odmah kontaktira vojsku radi komentara.

Protivnici puča pozdravili su Kyaw Moe Tuna kao junaka.

- Narod će pobijediti i vlašću opsjednuta hunta će propasti - napisao je jedan od čelnika protesta, Ei Thinzar Maung, na Facebooku.

Specijalna posrednica UN-a za  Mijanmar, Christine Schraner Burgener, insistirala je u Svjetskoj organizaciji na kolektivnom "jasnom signalu podrške demokratiji" i poručila je Generalnoj skupštini da ne treba priznati ni legitimizirati huntu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo