4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

26.02.2021 / 20:08 BiH - Toudic, Ćatić i Muratbegović

Pozitivno iskustvo s Igmanom: Francuzi žele ulagati u Konjic

Pozitivno iskustvo s Igmanom: Francuzi žele ulagati u Konjic
Foto: FENA

Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic danas je posjetila Općinu Konjic, gdje se sastala sa načelnikom Osmanom Ćatićem i direktorom Privrednog društva  "Igman" Konjic Džahidom Muratbegovićem.

Povod za posjetu je razvijanje poslovne saradnje sa preduzećima u Konjicu, te inicijativa da se francuski jezik ponovo uči u školama , saopćeno je kabineta načelnika.

- Prvi put sam u Konjicu i želim da se saradnja koju Privredno društvo Igman Konjic ima sa Republikom Francuskom, koja je na neki način pomogla i otvaranje novih radnih mjesta, još više ojača - kazala je ambasadorica Toudic.

Potcrtala je kako joj je želja da se učenje francuskog jezika vrati u ovdašnje škole, jer smatra da to može privući francuske firme da dođu u Konjic, što bi ujedno moglo biti i  šansa za mlade ljude, odnosno osigurati im radna mjesta.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić zahvalio se ambasadorici Toudic na posjeti i tom prilikom kazao kako će  Općina Konjic  učiniti sve  kako  bi  na osnovu interesa roditelja u nastavnom procesu imali zastupljen i francuski jezik.

- Drago mi je da se pored obrazovanja ambasadorica Toudic interesovala i za privredu i sastala se sa predstavnicima privrednih kolektiva - kazao je načelnik Ćatić, izražavajući nadu da će  te aktivnosti pospješiti saradnju na privrednom planu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo