3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 20:03 BiH - Spuštanje tenzija

Inicijativa za Srebrenicu postavila tri uslova za dijalog

Inicijativa za Srebrenicu postavila tri uslova za dijalog
Foto: Vijesti.ba

Smatramo da je budućnost Srebrenice i naše zemlje zajednička budućnost svih nas koji u njoj živimo zasnovana na demokratskim principima i zagarantiranim ljudskim pravima bez diskriminacije bilo kog građanina naše zemlje, saopćeno je danas iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

“Pročitali smo stav ambasadora koji danas nisu došli na sastanak sa liderima probosanskih političkih stranaka i mi kao Bošnjaci, žrtve genocida poštujemo stavove zemalja i međunarodnih institucija u našoj zemlji”, naveli su iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Koalicija Moja adresa: Srebrenica uložila je apelaciju Ustavnom sudu BiH, te vjeruju da će Ustavni sud donijeti odluku bez pritisaka zasnovanu na pravu i da ona neće biti politička.

“Bošnjaci Srebrenice okupljeni u Inicijativu ‘Moja adresa: Srebrenica’, uprkos tome što su i sami preživjeli genocid, nemaju problem da sjednu i razgovaraju sa predstavnicima srpskih političkih stranaka, niti imaju problem da načelnik opštine Srebrenica bude Srbin izabran na demokratski način, ali je došao trenutak da kažemo da jeste problem da pregovaramo sa načelnikom opštine koji negira genocid počinjen nad Bošnjacima u opštini na čijem je on čelu i glorifikuje one koji su odgovorni za zločin genocida“, saopćeno je iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Pozivaju članice PIC-a i predstavnike drugih međunarodnih organizacija i njihove predstavnike da ohrabre visokog predstavnika da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, jer bi time puno pomogao da se nakon odluke Ustavnog suda vezane za izbore u Srebrenici ponovo otpočne sa dijalogom i uspostavom izgradnje povjerenja i zajedničkog života i napretka za sve građane opštine Srebrenica.

“Mi iz Inicijative ‘Moja adresa: Srebrenica’ smo opredijeljeni za dijalog što su stranke koje trenutno čine ovu koaliciju u prethodnim godinama i pokazale. Svakodnevna diskriminacija povratnika Bošnjaka, zabrana izučavanja bosanskog jezika, izgradnja crkve pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su ukopani posmrtni ostaci žrtava genocida jasno pokazuju svu našu nemoć i poniženja koja trpimo posljednjih decenija u RS-u”, poručili su.

Smatraju da bi demokratski provedeni izbori u Srebrenici i načelnik koji ne negira genocid uz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida sigurno stvorili pretpostavke za otvaranje razgovora o uspostavi vlasti u Srebrenici.

“Vjerujemo da su ovo standardi i vaših zemalja i institucija koje predstavljate i da ćemo ih u budućnosti zajedno nastaviti izgrađivati i stvoriti uslove i usvojiti standarde koje danas imaju zemlje EU kojima teži i Bosne i Hercegovina”, dodali su iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.(Vijesti.ba=

Izdvajamo