7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 14:20 Ekonomija - Vlada Federacije BiH

Za izgradnju brzih cesta i autocesta 118,2 miliona maraka

Za izgradnju brzih cesta i autocesta 118,2 miliona maraka
Foto: FENA
Vlada Federacije BiH usvojila je u četvrtak dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH ...

... Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona maraka.

Od toga je 35 miliona maraka namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje, uključujući i prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, zatim 4,7 miliona maraka za izgradnju mostarske južne obilaznice te 30 miliona maraka za izgradnju brze ceste Prača - Goražde (lot1 i lot2 tunel Hranjen - faza 1. u dužini od 5.500 metara).

Iznos od 6,5 miliona maraka namijenjen je za projekat izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M17 i M17.4, te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru.

Za poddionicu Šićki Brod - Đurđevik, na trasi ceste Tuzla - Sarajevo, osigurano je 20 miliona maraka.

Za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu (dionica Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša) planirano je šest milijuna maraka te jedan milijun za sanaciju i rekonstrukciju ceste M-15 (dionica entitetska linija - Sanski Most 1 - Kamičak).

Drugom današnjom odlukom Vlada je na ime kapitalnih transfera drugim razinama vlasti i fondovima za izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, osigurala 15 milijuna maraka za izgradnju i rekonstrukciju 1. transverzale, čiji je implementator Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo