-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

24.02.2021 / 13:29 Obrazovanje - Studentski parlament UNSA

U Komisiji za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS samo jedan student

U Komisiji za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS samo jedan student
UNSA / Vijesti.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu upozorava da su kao predstavnici studenata dobili samo jedno mjesto u Komisiji za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koju čini 25 članova, te određen broj spoljnih saradnika.

- Važno je naglasiti, da u toj komisiji nismo samo predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu, već svih studenata koji studiraju na području KS. S tim u vezi, dovodi se u pitanje legitimnost Zakona jer na samom tekstu zakona direktni uticaj studenata je sveden na minimum, tačnije jedan od 25 članova što predstavlja četiri posto ukupne Komisije. Tim postotkom studenti su dovedeni u situaciju da je njihova reprezentativnost i uticaj na odlučivanje u sklopu izrade nacrta ovog zakona neznatna - navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta.

Studentski parlament podržava donošenje teksta Zakona direktno iz akademske zajednice, međutim ovakva procentualna raspodjela ide na štetu legitimnosti Zakona, reprezentativnosti i uvažavanju studenata koji studiraju u Kantonu Sarajevo, poručuju iz Studentskog parlamenta.   

- Od Zakona očekujemo prvenstveno da zadrži i unaprijedi prethodno stečena prava i obaveze studenata, kojim se maksimalizira kvalitet studiranja i stečenog znanja i kompetencija. Važno je uzeti u obzir pandemijski režim studiranja i unaprijediti ga da bude što više prilagođen za sve buduće nepredvidive okolnosti. Naš prioritet jesu i akcije koje vode do podizanja kvaliteta standarda obrazovanja u BiH, i samim tim pozdravljamo sve pozitivne promjene koje vode tome, međutim to ni u kom slučaju ne smije degradirati stečena prava studenata - navodi se u saopćenju.

Iz Studentskog parlamenta poručuju da "Zakon mora podržavati izvrsnost studenata, te pored toga da prepozna aktivnost studenata koja nije isključivo vezana za studijski program".

-  Od krucijalne je važnosti i kreiranje sistemskog rješenja za osiguravanje nesmetanog procesa studiranja svim studentima sa poteškoćama, te pozivamo na poduzimanje inkluzivnih akcija koje vode do rješenja ovih problema. Važno je i da Zakon podrazumijeva veći broj sati praktičnog rada, uključivanje stručnjaka iz prakse u studijski proces, sprečavanje bezuslovnog upisa studenata sa privatnih fakulteta na drugi ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu, kreiranje univerzalnih online platformi, obaveznu dodatnu edukaciju nastavnika i profesora na Univerzitetu i mnogi drugi prijedlozi koji su upućeni od Studentskog parlamenta i matičnih studentskih asocijacija fakulteta. Za ispunjenje ovih zahtjeva ističemo važnost reprezentativnosti studenata u svim tijelima i organima odlučivanja po pitanjima mladih, te maksimalno poštovanje i uvažavanje studentskih prijedloga - poručili su iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Studentski parlament kao krovno tijelo oko trideset hiljada studenata na Univerzitetu u Sarajevu je najveće i najreprezentativnije studentsko i omladinsko tijelo u BiH.

Nadležnost Studentskog parlamenta je da brine o pravima i interesima studenata, kvaliteti nastavnog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente. Također, Studentski parlament delegira predstavnike studenata u sva relevantna tijela koja odlučuju o studentskoj problematici.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo