1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

23.02.2021 / 18:28 Svijet - Čelnica UN-a za ljudska prava

Bachelet pozdravila Bidenovo obećanje o ukidanju smrtne kazne

Bachelet pozdravila Bidenovo obećanje o ukidanju smrtne kazne
Foto: Vijesti.ba

Čelnica UN-a za ljudska prava u utorak je pozdravila obećanje američkog predsjednika Joa Bidena da će raditi na ukidanju smrtne kazne u Sjedinjenim Državama.

Biden, Demokrata, obećao je glasačima u prošloj godini da će tražiti ukidanje smrtne kazne na saveznom nivou, i preuzeo je dužnost kao prvi američki abolicionistički predsjednik.

- Pozdravljam obećanje nove američke administracije da će raditi na ukidanju smrtne kazne kako na saveznom, tako i na nivou saveznih država - izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Smrtnu kaznu na saveznom nivou obnovio je Donald Trump u prošloj godini nakon 17-godišnje pauze djelimično izazvane i rastućim problemima u nabavci smrtonosnih injekcija.

Merrick Garland, Bidenov kandidat za američkog državnog tužioca, poručio je Kongresu u ponedjeljak da je njegova podrška smrtnoj kazni oslabila u jeku briga što se ona nesrazmjerno provodi nad crnim Amerikancima i pripadnicima ostalih marginaliziranih zajednica koji su prečesto pogrešno osuđivani.

- Odvraćanje je često argument onih koji se protive aboliciji. Nema, ipak, dokaza da ona efikasnije odvraća od zločina nego bilo koja druga kazna - izjavila je Bachelet tokom rasprave u Vijeću UN-a za ljudska prava.

- Upravo suprotno, studije pokazuju da su neke zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu registrovale iste ili čak i niže stope ubistava - kazala je.

Američka delegacija, koja ima posmatrački status, nije učestvovala u raspravi, koja se održava svake dvije godine.

"Ogromna većina" zemalja zakonski su ukinule smrtnu kaznu ili je ne provode u praksi, kaže Bachelet.

Iran i Saudijska Arabija, među pet vodećih svjetskih zemalja po broju egzekucija prema podacima Amnesty International, branile su tu praksu u raspravi kao sredstvo odvraćanja od manjih prekršaja, u skladu sa šerijatom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo