-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

23.02.2021 / 14:31 Politika - Nastupna posjeta

Komšić - Makota: Japan se nebrojeno puta istakao kao prijatelj BiH

Komšić - Makota: Japan se nebrojeno puta istakao kao prijatelj BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Ita Makota. Tom prilikom istaknuti su odlični međudržavni odnosi dvije prijateljske zemlje, a povodom 25. godišnjice međusobnog priznanja.

Komšić je naglasio da se Japan nebrojeno puta istakao kao prijatelj Bosne i Hercegovine te da važi za jednog od najvećih donatora u našoj zemlji. Japanski ambasador je informisao o okončanju sporazuma u vezi donacije za medicinsku opremu vrijednu 800.000 eura, te da slijedi još jedan sporazum o donaciji opreme za kontrolu granice.

Posebna važnost je posvećena daljem unapređenju ekonomske saradnje i investicija iz Japana u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na činjenicu da japanske firme već dolaze u regiju i imaju interesa za proizvodnju i izvoz u EU. Komšić je potcrtao važnost povećanja investicija u BiH, te prirodne i ljudske potencijale naše zemlje.

Ambasador Makoto je informisao Komšića o namjeri Japana da se Ljetne olimpijske igre održe ove godine uz poštovanje epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Komšić je poželio sreću ambasadoru Makoti i uručio mu čestitku povodom rođendana japanskog cara, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo