10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.02.2021 / 12:27 Politika - Predsjednik SDP-a

Nikšić prezentirao posebni Zakon o Srebrenici

Nikšić prezentirao posebni Zakon o Srebrenici
Nermin Nikšić / Vijesti.ba
"Tema današnjeg pressa je Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu. Od ranije imamo draft tog nacrta ali ga nismo ranije puštali u proceduru da ne ispadne kao predizborna kampanja", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je dodao Nikšić, u zakonu je sadržano sve što je i ranije rečeno o problemima sa kojim se suočava Srebrenica.

“Upravo ono što su nam ljudi govorili ranije je sadržano u tom zakonu. Jučer smo na sastanku Četvorke dogovorili da to bude naš projekat. To je Zakon koji nudi sistemska rješenja članovima porodica žrtava genocida i kreće od KS zato jer smo ovdje u punom kapacitetu, imamo većinu u Skupštini i vladu”.

“Nakon KS, mi ćemo to ponuditi i u kantonima kojim neke od partija četvorke participiraju u vladama. Nije nikakva mudrost da kažemo da će biti i u USK i TK. Zakon će biti prilagođen njihovim mogućnostima”.

Nikšić je dodao da je sretan da su stranke “Četvorke” zajednički opredijeljene za isto.

“Reći ću za kraj da sam sretan kako je unutar Četvorke jednodušno opredijeljenje da napravimo i uđemop u jedno ovako strateško uporište. Siguran sam da ćemo dobiti podršku na nivou kantona, a nadam se da će i federalna Vlada”.

Detalji zakona za Srebrenicu: Pomoć porodiljama, privrednicima, radnicima….

Igor Stoajnović, SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo predstavio je detalje Nacrta zakona za pomoć Srebreničanima. Predviđeno je da se otvori Ured za podršku u Srebrenici preko kojeg će se realizovati sve aktivnosti, a predviđeno je da se iz budžeta izdvaja 250.000 KM na godišnjem nivou.

Kako je rekao Stojanović, plan je da sve osobe s prijavljenim mjestom prebivališta u Srebrenici imaju pravo na besplatnu zdravstvenu njegu u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač KS. Također, osobama koje žive u Srebrenici, omogućit će se besplatno dodiplomsko i postdiplomsko školovanje u svim visokoškolskim ustanovama u kojima je KS osnivač, kao i besplatan smještaj u studentskim domovima.

Osobe s područja KS koje promijene mjesto prebivališta i prijave ga u Srebrenici, imaju pravo na umanjenje troškova školovanaj za 50 posto.

Psolodavci koji imaju sjeidšte ili poslovnu jedinicu u Srebrenici, imat će pravo na novčanu nadoknadu za uposlenen osobe koje imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Srebrenici kao i za građane koji su prethodno bili prijavljeni u KS, a promijene mjesto prebivališta u Srebrenicu, a u iznosu od 50 posto troškova koje će preuzeti KS.

Osobama određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji potreba u Srebrenici, a nemaju riješeno stambeno pitanje u Srebrenici, Kanton Sarajevo će snosiit troškove najma u iznosu od 20 posto od prosječne isplaćene neto plate u FBiH.

Sve osobe u Srebrenici će imati besplatnu pravnu pomoć pred domaćim i međunarodnim sudovima, a izdvojit će se i poseban novac za istraživanje i dokumentovanje zločina genocida.

Roditelji ili staratelji koji imaju troje ili više maloljetne djece, s prebivalištem u Srebrenici, imat će pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 15 posto od prosječne neto plate u FBiH u tri posljednja tri mjeseca. Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od dvije prosječne neto plate u FBiH.

Kako je navedeno na današnjoj konferenciji, stranke Četvorke će uskladiit ovaj nacrt i uputiti ga u Skupštinu KS, ostale skupštine, ali i Parlament FBiH.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo