7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

23.02.2021 / 11:13 Regija - Bivši predsjednik opštine Grocka

Simonović osuđen na zatvor zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara

Simonović osuđen na zatvor zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara
Dragoljub Simonović / Vijesti.ba
Bivši predsjednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bjekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

Tokom obrazlaganja presude, sudija Slavko Žugić je konstatovao da je prošao trnovit put ovog procesa, jer su sve vrijeme postojale opstrukcije, posebno branilaca optuženih, od kojih su neki tvrtdili da sudi po nalogu predsjednika države.

Nakon tih riječi, Simonović i njegovi branioci su napustili sudnicu.

Jovanović je, nakon izricanja presude, zahvalio svima koji su mu pomogli da obnovi kuću, navodeći da ne želi da se to ikom desi. “Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, pored njih se osećam dosta bezbedno, ne znam koliko će to trajati, želim da niko od vas tu zaštitu nema, želim vam da slobodno radite i pišete”, poručio je novinarima.

Veran Matić je izjavio da je učinjeno najviše što je moguće u ovom trenutku, da je heroj sudija koji je uspio da se izbori sa svim opstrukcijama u procesu, prenosi N1.

Novinaru portala “Žig Info” Milanu Jovanoviću prema optužnici, zbog kritičkih tekstova zapaljena je kuća, po nalogu Dragoljuba Simonovića koji je u vrijeme zlodjela, kao kadar Srpske napredne stranke, bio predsjednik opštine Grocka.

Inače, Jovanović je od prvog dana kao krivca označavao upravo Dragoljuba Simonovića. Istragom je utvrđeno da je predsjednik opštine Grocka policajcu interventne jedinice Vladimiru Mihailoviću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu naložio da novinaru upali kuću.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu. Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva molotovljeva koktela u kuću.

Jovanovića je spasila supruga, koja ga je u posljednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.

Simonovićeva odbrana, osim što je tvrdila da njihov klijent nema veze sa požarom, tokom čitavog procesa pokušavala je da ospori i da je Milan Jovanović novinar, iako je Jovanović, za lokalne medije iz Grocke šest godina pisao o malverzacijama sa kojima je povezivao upravo Dragoljuba Simonovića.

Podsjetimo, Simonović je uhapšen poslije velikog pritiska međunarodnih institucija, a o njegovom hapšenju javnost je obavijestio prvi čovjek SNS-a i predsjednik države Vučić. U pritvoru je proveo 40 dana. Uprkos brojnim dokazima, Simonović se novinarima, poslije jednog ročišta, predstavio kao žrtva zavjere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo