2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

22.02.2021 / 20:41 Svijet - Iranski vrhovni vođa

Khamenei: Iran bi mogao obogaćivati uran do 60 posto

Khamenei: Iran bi mogao obogaćivati uran do 60 posto
Ali Khamenei / Vijesti.ba
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u ponedjeljak da bi Islamska Republika mogla obogatiti uran i do 60 posto ukoliko bude potrebno, najavljujući da "nikada neće popustiti u nuklearnom pitanju".

To bi bilo daleko više od 3,67 posto limita uvedenog Iranu u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, ali ipak znatno niže od oko 90 posto potrebnih za proizvodnju atomske bombe.

Iran je u više navrata negirao da pokušava stvoriti nuklearno oružje, na što je ukazao Khamenei u komentarima postavljenim na njegovom zvaničnom websiteu u ponedjeljak.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme dok Teheran, američki predsjednik Joe Biden i evropske sile pokušavaju spasiti ugroženi nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama. Sporazum je bio na rubu propasti otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao svoju zemlju iz njega u 2018., ponovo uvodeći pogubne sankcije Iranu.

Teheran je odgovorio godinu dana kasnije postepeno napuštajući svoje obaveze preuzete sporazumom.

Khamenei je izjavio da iranski limit obogaćivanja urana neće biti 20 posto i da će ići do tačke koja im je potrebna i koju zahtijeva njihova zemlja.

Dodao je da bi Iran mogao povisiti obogaćivanje urana do 60 posto za pogonsko gorivo i u druge svrhe.

- Islamska Republika nikada nije popuštala u nuklearnom pitanju i mi ćemo nastaviti ići putem koji naša zemlja zahtijeva danas i  sutra - izjavio je iranski vrhovni čelnik, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo