2°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

22.02.2021 / 16:48 Svijet - Antony Blinken

SAD pokušavaju osnažiti i proširiti nuklearni sporazum s Iranom

SAD pokušavaju osnažiti i proširiti nuklearni sporazum s Iranom
Antony Blinken / Vijesti.ba
Sjedinjene Države nastojat će osnažiti i proširiti sporazum između svjetskih sila i Irana koji ima za cilj suzbiti iranski nuklearni program, izjavio je u ponedjeljak američki državni sekretar Antony Blinken.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor saopćila je u nedjelju da je postigla sporazum s Iranom o ublažavanju mjera koje Teheran planira poduzeti u ovoj sedmici, uključujući i okončanje iznenadnih inspekcija, dok su se obje strane usuglasile da zadrže "neophodni" nadzor na period do tri mjeseca.

- Sjedinjene Države ostaju predane naporima koji osiguravaju da Iran nikada ne dođe do nuklearnog oružja. Diplomatija je najbolji put ka ostvarenju tog cilja - izjavio je Blinken, obraćajući se konferenciji za razoružanje pod sponzorstvom UN-a u Ženevi.

Predsjednik Joe Biden izjavio je da će, ukoliko Iran bude "strogo poštovao" sporazum iz 2015. godine, njegova administracija postupiti isto, tvrdi Blinken.

- Sarađujući s našim saveznicima i partnerima, mi ćemo također nastojati da produžimo i osnažimo JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije), i da se bavimo drugim temama brige, među kojima je iransko destabilizirajuće ponašanje u regiji i njegov razvoj balističkih projektila i drugog naoružanja - izjavio je Blinken.

- Iran se mora povinovati svojim sporazumima s IAEA (Međunarodnom agencijom za atomsku energiju) i poštovati svoje međunarodne obaveze - dodao je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo