7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

22.02.2021 / 14:21 BiH - Historijski značaj

Muzej objavio sjećanje na prve diplomatske aktivnosti Alije Izetbegovića

Analiza prvih diplomatskih aktivnosti Alije Izetbegovića je od izuzetnog značaja jer u velikoj mjeri potvrđuje njegovo nastojanje da za BiH pridobije što veći broj saveznika u borbi za istinu, saopštio je Muzej "Alija Izetbegović".

"Diplomatske aktivnosti koje je Izetbegović provodio neposredno prije agresije na Bosnu i Hercegovinu imale su odjeka u svjetskoj javnosti, a tome u prilog idu rana priznanja Bosne i Hercegovine kao nezavisne države još i prije samog referenduma od strane Republike Bugarske", kaže se u saopštenju objavljenom na Facebook stranici Muzeja.

Tokom agresije, dalje se navodi, bosanskohercegovački diplomatski tim predvođen predsjednikom Izetbegovićem, a u kojem su se posebno isticali Haris Silajdžić i Muhamed Sacirbay, stekao je značajan ugled u svijetu.

O ovome je Izetbegović govorio na Svečanoj sjednici Gradskog odbora SDA, 12. januara 1994. godine.

"Bosna je dugo vremena bila tema u svijetu i u ime te i takve Bosne mogli ste dobiti bilo šta u svijetu. Ponekad hvale mene i Silajdžića kako uspijevamo vani. Uistinu, svijet je prema nama uslužan, vrata nam se svugdje otvaraju, pruža se pomoć Bosni itd. Nije to ni zasluga ni moja ni Silajdžićeva. To je zasluga Bosne, bolje rečeno dvije stvari vezane za Bosnu – njena patnja i njen otpor", kazao je tada Izetbegović, dodaje se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo