5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

22.02.2021 / 14:03 Regija - Saša Mijalkov

Raspisana potjernica za bivšim direktorom Državne bezbjednosti S. Makedonije

Raspisana potjernica za bivšim direktorom Državne bezbjednosti S. Makedonije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije raspisalo je nacionalnu potjernicu za bivšim direktorom Državne bezbjednosti Sašom Mijalkovom, kome se sudi zbog masovnog prisluškivanja.

Policija nije uspjela da nađe Mijalkova kada mu je u nedjelju uveče skopski krivični sud odredio kućni pritvor pred izricanje presude u slučaju nazvanom „Target-Tvrđava“. Tužilaštvo je za njega međutim tražilo zatvorski pritvor zbog mogućnosti bjekstva.

Policija, koja je trebalo da mu uruči rješenje suda, nije ga u nedjelju našla u njegovoj kući u elitnom naselju u podnožju brda Vodno u Skoplju.

Policija je bivšeg šefa tajne službe, u vrijeme vlasti Nikole Gruevskog čiji je rođak, tražila i u hotelu „Meriot“ u centru Skoplja, za koji se piše da je u njegovom vlasništvu i u još jednom njegovom stanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je najavilo da će od suda zatražiti raspisivanje i međunarodne potjernice za Mijalkovom.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da je razočaran, ali da očekuje da Mijalkov bude nađen i da se „suoči s pravdom“. Ukoliko se to ne desi, Zaev će „tražiti odgovornost svakog ko je pogriješio“, bez obzira da li se radi o policijskim i obavještajnim službama, ministru unutrašnjih poslova i drugima.

Lider najveće opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je zatražio hitnu ostavku vlade Zaeva jer Mijalkov nije nađen.

„Odavno sam rekao da mafija ima svoju državu. Nema dna koje nisu probili. Ostavka Vlade odmah!“, napisao je Mickoski na Facebooku.

U jednom od ključnih sudskih postupaka, koje je pokrenulo nekadašnje Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, Sašo Mijalkov je optužen za masovno prisluškivanje više desetina hilljada građana od 2006. do 2015. godine, dok je bio direktor UBK.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo