8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

22.02.2021 / 09:36 Zanimljivosti - Astronomija

Oživljava projekt 'Lastovo otok zvijezda'

Oživljava projekt 'Lastovo otok zvijezda'
Foto: FENA

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će ponovno pokrenuti projekt "Lastovo- otok zvijezda" te osigurati kontinuirane izvannastavne aktivnosti iz astronomije za djecu i mlade.

"Na poziv v.d. direktorice Turističke zajednice Lastovo Diane Magdić u posjet Lastovu je nakon desetak godina ponovno došao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević te su obiđene potencijalno zanimljive lokacije za astronomska motrenja i postavljanje kamera za praćenje meteora Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže", stoji u priopćenju.

Dogovorili su daljnju suradnju i početak mjerenja kvalitete noćnog neba kako bi se Lastovo moglo kandidirati za dobivanje statusa Međunarodnog parka tamnog neba ili Međunarodnog utočišta tamnog neba te provoditi aktivnosti iz astronomije za građane i turiste.

"U idućem razdoblju očekujemo održavanje sastanka s predstavnicima Parka prirode Lastovsko otočje i Općinom Lastovo te postizanje sinergije svih institucija na otoku oko oživljavanja projekta 'Lastovo otok zvijezda' kako bi astronomija napokon zaživjela u turističkoj ponudi otoka i kako bi se osigurale kontinuirane izvannastavne i izvanškolske aktivnosti iz astronomije za djecu i mlade", istaknuli su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Podsjetili su da su se na Lastovu od 2008. do 2010. tri godine zaredom održavali Međunarodni skupovi o parkovima tamnog neba.

Tada je, kažu, Općina Lastovo krenula u rekonstrukciju javne rasvjete, čime je postala prva lokalna samouprava u Hrvatskoj s potpuno ekološkom rasvjetom.

Tijekom 2010. na Lastovu je organizirana i radionica iz astronomije za osnovnoškolce, a tada je krenula i inicijativa za osnivanjem astronomskog društva Lastovo i pokretanjem postupka za proglašavanjem Međunarodnog parka tamnog neba, no tada je projekt stao, zbog nedostatka novca i drugih okolnosti, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza koji ponovno pokreće taj projekt, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo