16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.02.2021 / 17:41 Svijet - Erik Prince

UN: Trumpov savjetnik kršio embargo na oružje Libiji

UN: Trumpov savjetnik kršio embargo na oružje Libiji
Erik Prince i još jedan muškarac iz izvještaja su negirali da su uradili bilo šta pogrešno (Foto: Reuters)
Osnivač privatne vojne kompanije Blackwater USA, navode iz Ujedinjenih naroda, pomagao je odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru.

Bivši oficir američke mornarice SEAL i osnivač privatne vojne kompanije Blackvoter USA Erik Prince, nekada blizak savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prekršio je embargo Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u Libiju, zajedno sa tri kompanije iz UAE-a i njihovim vodećim menadžerima tokom operacije da se pomogne pobunjeničkom vojnom komandantu da preuzme Tripoli, rekli su UN eksperti.

U glavnom odjeljku izvještaja UN-a do kojih je došao AP, na panelu eksperata je saopćeno kako je “operacija skupe privatne vojne kompanije” pod nazivom “Project opus” napravljena da osigura vojnu opremu komandantu pobunjenika, penzioniranom generalu Khalifi Haftaru.

“U ‘Projectu opus’ je, također, bio plan da se kidnapiraju ili eliminiraju važne mjete u Libiji”, naveli su eksperti UN-a, prenosi Tanjug.

Ofanziva na Tripoli iz 2019.

Prince i još jedan muškarac iz izvještaja su negirali da su uradili bilo šta pogrešno, a plan su prvo objavili New York Times i Washington Post.

U aprilu 2019. godine Haftar i njegove snage, podržane Egiptom i UAE-om, pokrenule su ofanzivu i pokušale osvojiti libijsku prijestolnicu Tripoli.

Njihov napad se završio neuspješno, nakon što je Turska dala vojnu podršku Vladi priznatoj od UN-a, uz pomoć stotine trupa i na hiljade plaćenika iz Sirije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo