12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

21.02.2021 / 13:29 Regija - Posljednji ispraćaj

Novi Sad: U krugu najbližih pokopan Đorđe Balašević, tamburaši svirali ‘Oliveru‘

Novi Sad: U krugu najbližih pokopan Đorđe Balašević, tamburaši svirali ‘Oliveru‘
Foto: RAS Srbija

Nešto prije 13 sati na Novom groblju u Novom Sadu sahranjen je legendarni kantautor Đorđe Balašević u krugu najuže porodice, javlja Nova.rs.

Sahrani su prisustvovali Balaševićeve kćeri i supruga Olivera te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Na sahrani je bio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Podsjetimo, Balašević je prije pet dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. Preminuo je 19. februara u dobi od 67 godina.

Njegovo tijelo su iz kapele ispratili tamburaši s pjesmom “Aco braco”, a zatim su nastavili i sa “Malom riđom”, dok su na samom grobnom mjestu odsvirali “Oliveru”.

U povodu Balaševićeve smrti, na temelju odluke gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, današnji dan proglašen je Danom žalosti na teritoriju Grada Novog Sada.

- Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu prema porodici. Ovo je težak trenutak za porodicu Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju. Novi Sad više neće biti isti nakon njegove smrti - napisao je Vučević na Instagramu.

Iako je običaj da se na dan žalosti na radijskim stanicama pušta samo klasična muzika, s Balaševićem je to drugačije. Radijska postaja 021, koja se emitira na području Vojvodine, puštat će u znak sjećanja na legendarnog muzičara tokom cijelog Dana žalosti isključivo muziku Đorđa Balaševića.

Ispred kuće Balaševićevih u Novom Sadu od jutra se okuplja veliki broj ljudi. Ostavljaju svijeće, cvijeće i poruke kojima odaju počast preminulom muzičaru. Iz kuće je nakratko izašao Aleksa Balašević, sin preminulog pjevača, prenosi Blic.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo