13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

20.02.2021 / 15:44 Politika - Kriminal CIK-a

Krivične prijave protiv vijećnika u Mostaru zbog krađe glasova

Krivične prijave protiv vijećnika u Mostaru zbog krađe glasova
Foto: FENA
Članovi bivše Nezavisne liste “Pravo na grad” na proteklim lokalnim izborima u Mostaru, održanim 20. prosinca 2020. godine, objavili su u petak da su podnijeli kaznene prijave zbog, kako obrazlažu, niza neregularnosti uoči i tijekom izbornog dana.

Marin Bago, Maja Roso Popovac, Amela Kreso i Husein Oručević su, prenosi Radio Slobodna Europa, na tiskovnoj konferenciji u Mostaru objavii da je kaznena prijava podnesena protiv nepoznatih osoba a od Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru očekuju da istraži tko je nezakonito upisivao glasove, na kojim biračkim mjestima, te na koji način.

“Svi smo mogli vidjeti na 14 biračkih mjesta, na kojima se glasove ponovno brojalo, kakav je to ‘cirkus’ i koju količinu glasova se dopisivalu”, rekao je član bivše Nezavisne liste “Pravo na grad” Marin Bago.

Ustvrdio je i da su se sve nadležne institucije oglušile na neregularnosti u izbornom procesu u Mostaru te su članovi liste “Pravo na grad” sačekali da se cijeli proces okonča kako bi podnijeli kaznene prijave. Članovi Nezavisne liste “Pravo na grad”, nastale iz istoimene nevladine organizacije, tvrde da raspolažu saznanjima da desetak od 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara zbog izbornih neregularnosti ne bi trebali biti u gradskom zakonodavnom tijelu.

Četvero bivših neovisnih kandidata  sa liste „Pravo na Grad“, tvrdi da skoro trećina Gradskog vijeća ne bi trebala sjediti tu gdje sjedi, zbog dopisivanja glasova. „Po našim saznanjima desetak vijećnika ne bi trebalo biti u Gradskom vijeću“, govori Bago.

“Na stranu stranke, koje su dobile mandat, ali mandat pripada pojedincu, osobi, te na osnovu ponovno prebrojanih glasova na onih 14 mjesta, gdje je došlo do promjene u dva mandata, gdje su na tisuće glasova upisivane, možemo samo zamisliti kakvi su ukupni rezultati ako je tako na desetak posto biračkih mjesta”, kazao je Bago.

Husein Oručević, bivši kandidat s ove liste tvrdi kako su nepravilno uočene i prije samih izbora.  

Oručević dalje tvrdi da kada je riječ o mobilnim Covid-timovima matematika nema smisla nimalo.  „Kako je moguće da u rezultatima mobilnih timova imate 450 glasova za HDZ BiH i 450 glasova za SDA. Pogledajte taj dokument, vidjet ćete kakav je problem“, kazao je na press-konferenciji Oručević.

„Još jedan problem koji smo uočili jeste da cjelokupni proces i cijelu igru koju smo sad imali oko biranja gradonačelnika moramo vratiti natrag ukoliko su glasovi onih, a može ih biti desetak koji su već trebali sankcionirani, glasali“, tvrdi Husein. „Njihov glas se u ovom trenutku mora vratiti natrag i cjelokupni proces bi se možda mogao vratiti natrag. To su osnovna pitanja gdje tražimo od tužiteljstva da  cjelokupni proces jako dobro ispita“, kazao je Oručević.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 20. prosinca 2020. godine po prvi put nakon 12 godina.

Izbora u ciklusima 2012. i 2016. nije bilo jer se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u Mostaru nisu mogle dogovoriti o novim izbornim pravilima za taj grad a nakon što je Ustavni sud BiH još 2010. godine dotadašnja, posebna pravila, proglasio neustavnim. HDZ BiH i SDA tek su u srpnju 2020. godine postigli sporazum o novim izbornim pravilima za Mostar, koji je usvojen u Parlamentu BiH, te su izbori održani 20. prosinca a na njima je izabrano 35 vijećnika iz šest gradskih izbornih područja, po tri s hrvatskom i bošnjačkom većinom. Nijedan narod ne može imati više od 15, ali ni manje od 4 vijećnika. U ovom sazivu Gradskog vijeća Mostara po 15 je vijećnika Hrvata i Bošnjaka, tri iz reda Srba, te dvoje iz reda Ostalih, koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo