6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

20.02.2021 / 11:50 Muzika i Film - Odlazak velikana

AP: Balašević je bio popularan na cijelom Balkanu

AP: Balašević je bio popularan na cijelom Balkanu
Đorđe Balašević / Vijesti.ba
Agencija AP prenijela je vijest o smrti Đorđa Balaševića, navodeći da je preminuli muzičar bio popularan na cijelom Balkanu nakon rata devedesetih godina prošlog vijeka i da se otvoreno protivio nacionalizmu koji je potpirivao sukobe.

Pozivajući se na RTS, agencija navodi da je Balašević juče preminuo, tri dana nakon što je hospitalizovan usljed komplikacija izazvanih Covidom 19.

AP podsjeća da je Balašević započeo karijeru krajem sedamdesetih u grupama “Žetva” i “Rani mraz”, prije nego što je započeo bogatu solističku karijeru, a njegovu muziku opisuje kao “blagi pop sa duhovitim tekstovima”.

Agencija ističe da se Balašević nakon raspada Jugoslavije početkom devedesetih otvoreno protivio nacionalizmu, te da su ga zbog toga komercijalni mediji u Srbiji izbjegavali tokom ratnih godina.

“Međutim, ostao je neko ko se sviđao ljudima na etnički podijeljenom Balkanu nakon rata i punio je hale uz svih šest bivših republika Jugoslavije. Njegovi nastupi uživo bili su popularni i zbog komentara koje je iznosio o raznim temama”, navodi AP.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo