10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

20.02.2021 / 08:21 Muzika i Film - Zlatan Fazlić Fazla

Kako je Balašević u prvim danima agresije napisao pjesmu 'Sarajevo će biti'

Kako je Balašević u prvim danima agresije napisao pjesmu 'Sarajevo će biti'
Zlatan Fazlić Fazla / Arhiv
Bio je prijatelj Sarajeva u momentu kada smo imali malo prijatelja. Barem sa te strane preko Drine. On je bio jedan glasan prijatelj koji je glasno govorio kada je bilo najteže i osuđivao sve što smo doživljavali u Sarajevu – kaže za Faktor Zlatan Fazlić Fazla.

Jedna od pjesama koja je obilježila početak opsade bila je ona – "Sarajevo će biti, sve drugo će proći", a jedan od autora bio je upravo Balašević. Davorin Popović, Mladen Vojičić Tifa, Zlatan Fazlić Fazla, Ismeta Dervoz… samo su dio grupe vokala koja je pjevala ranjenom gradu. Jedan od autora pjesme bio je i Zlatan Fazlić Fazla, koji se prisjetio kako je ona nastala.

- Sa profesorom Zdravkom Grebom koji, nažalost, više nije sa nama radio sam noćni program i javio se Balašević. U tom momentu on je bio jedini glas razuma iz tadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije. Bio je vidno potresen i nikako nije mogao da razumije da se Sarajevo bombarduje. Rekao nam je da je napisao dvije strofe pjesme i da nije mogao da je završi. Izdiktirao nam je te dvije strofe i rekao završite je vi u Sarajevu. Tu istu noć za sat vremena sam napisao refren. Zlaja Arslanagić iz "Crvene jabuke" je napisao muziku. Našli smo Davorina Popovića, Ismetu Dervoz, Mladena Vojičića Tifu, Ranka Rihtmana i ostale i snimili smo pjesmu. To je imalo ogroman značaj. Balašević je bio idol cijeloj generaciji. Svi smo se divili njegovom radu. Nažalost, mislim da nam odlaze najbolji. Otišle su sve gromade, vrlo mi je teško da to prihvatim na neki način.

Balašević je u svojim pjesmama, bibliografiji i govorima vrlo često govorio o glavnom gradu BiH. Jedan od najpoznatijih i viralnih citata ovog srbijanskog umjetnika je onaj u kojem govori o gradovima bivše Jugoslavije:

- Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete - zaigrano, prostodušno, naivno... Beograd je, recimo, taj Beograd... Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj bijeloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima... i Zagreb je gospon Zagreb... Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe... Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice... Pa gospođa Ljubljana... Snježna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna,...koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo... Lakovjerno, djetinjasto,...zato ono prvo i pruža ruke... - primijetio je Balašević.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo