-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

19.02.2021 / 20:00 BiH - Analiza

Gelbard i Kramer: Šta američki saveznici žele i trebaju čuti od Bidena

Gelbard i Kramer: Šta američki saveznici žele i trebaju čuti od Bidena
Foto: Vijesti.ba
"Šta američki saveznici žele i trebaju čuti od Bidena", naslov je najnovijeg članka američkog političkog portala "The Bulwark".

Portal Vijesti.ba u nastavku vam donosi tekst koji potpisuju američke diplomate Robert S. Gelbard i David J. Kramer.

Predsjednik Biden u petak će se po prvi put u tom svojstvu pojaviti pred evropskom publikom, iako virtuelno, kada će dati uvodne napomene na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Biden bi trebao govoriti o napetostima u transatlantskim odnosima, koji su se pogoršali nakon Obamine i Trumpove administracije, te evropske saveznike pozvati na usku saradnju. Mogao je to učiniti i rekavši otprilike ovo:

"Drago mi je da sam se vratio, pa makar i ovako izdaleka, na Minhensku sigurnosnu konferenciju, forum kojem sam mnogo puta prisustvovao dok sam bio američki senator i potpredsjednik. Rado se sjećam mnogih putovanja u Munchen s pokojnim senatorom Johnom McCainom u dvostranačkom iskazivanju podrške živahnim transatlantskim odnosima.

Znam da je proteklih nekoliko godina u našim odnosima bilo teško. Ali vam obećavam, kao što sam to nedavno učinio i u izjavama u američkom State Departmentu - da se diplomatija vratila. Obećavam da neću ocrniti naše prijatelje i saveznike u Evropi. Obećavam punu američku podršku NATO-u, najvećem odbrambenom savezu u historiji. U razgovoru s mnogim vašim čelnicima, potvrdio sam da američko partnerstvo s Evropskom unijom i NATO-om čini 'kamen temeljac naše kolektivne sigurnosti i zajedničkih demokratskih vrijednosti'.

Rekao sam da kad se Amerikanci ujedine, ne postoji ništa što zajedno ne možemo postići. Vjerujem da se isto može reći i za američko-evropske odnose. Zajedno činimo više od 800 miliona ljudi, a naše zemlje imaju ogromne resurse i potencijal. Kada Sjedinjene Američke Države i Evropa djeluju zajedno, možemo učiniti velike stvari za vlastiti narod i za milijarde širom svijeta.

Prethodna administracija snosi znatan dio krivice za napetosti u odnosima, a svjestan sam da mnogi Evropljani 'misle da je američki politički sistem slomljen i da se Evropa ne može osloniti na Sjedinjene Države da je brane'. Priznajem da su u posljednjih nekoliko godina Sjedinjene Države dale našim evropskim saveznicima razlog za pauzu.

Istovremeno, naši se prijatelji u Evropi trebaju pogledati u ogledalo. Nakon svega, mnogi Amerikanci ovih dana imaju pitanja o Evropskoj uniji i predanosti Evropljana NATO-u. Obnavljanje ove veze je dvosmjerna ulica i zahtijeva od naših prijatelja preko Atlantika da se pozabave nekim pitanjima koja izazivaju zabrinutost ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Nijedan naš sistem nije savršen, ali moramo raditi zajedno kako bismo postigli bolje rezultate.

I jedni i drugi moramo se okupiti na rješavanju ozbiljnih izazova koje predstavljaju Kineska komunistička partija i Putinova Rusija. Trgovinski sporazum EU s Kinom sa kraja decembra komplikuje taj cilj; ali ga komplikuje i spremnost nekih evropskih saveznika da prihvate kinesku Huaweijevu 5G mrežu, uprkos zabrinutostima vezanim za sigurnost i kontrolu. Svima je dobro poznato grubo kršenje ljudskih prava i nasilje nad Ujgurima i građanima Hong Konga od strane kineskog rukovodstva, kao i provođenje ekonomskog i vojnog nasilja. Kina se često obaveže na međunarodne standarde - a onda ih obično samo izignoriše.

Ne smijemo dopustiti da merkantilizam pobjeđuje principe. I dopustite mi da razuvjerim one Evropljane koji vjeruju da će Kina biti 'moćnija od SAD-a u roku od deset godina' - to se neće dogoditi. Moramo sarađivati - Sjedinjene Države i Evropa - u suočavanju s izazovom koji je postavila Kineska komunistička partija.

Kad je riječ o prijetnji koju predstavlja trenutno rusko rukovodstvo, u nedavnom telefonskom razgovoru rekao sam predsjedniku Putinu da su iza nas dani kada su Sjedinjene Države bile suočene s ruskim agresivnim akcijama - ometanjem naših izbora, kibernetičkim i napadima hemijskim oružjem po evropskim gradovima. Kao što sam i nedavno rekao, 'nećemo se ustručavati da povećamo troškove za Rusiju i branimo svoje vitalne interese i svoj narod. A bit ćemo učinkovitiji u suočavanju s Rusijom kada budemo radili u koaliciji i koordinaciji s drugim partnerima – istomišljenicima'.

Ovo se naročito ispostavlja istinitim u pogledu trovanja i politički motiviranog hapšenja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, rastuće represije unutar Rusije i njene trajne agresije na Ukrajinu. Trebali bismo zajedno insistirati da se odmah i bezuvjetno oslobodi Navalny, ali i na povlačenju Rusije iz Gruzije i Ukrajine, uključujući i Krim - u suprotnom trebali bismo poduzeti oštrije sankcije.

Moja administracija, a o tome i u Kongresu postoji konsenzus obje stranke, protivi se dovršavanju plinovoda Sjeverni tok 2, koji treba direktno iz Rusije voditi u Njemačku, čime se izbjegava tranzit kroz Ukrajinu. Tim cjevovodom Ukrajina bi bila uskraćena za gotovo 3 milijarde dolara godišnje za tranzitne naknade i povećala bi se ovisnost Evrope o ruskim opskrbama plinom.

Znam da pristup mog prethodnika u pritisku na NATO saveznike da povećaju svoje izdatke za odbranu nije dobro prošao. S tim u vezi, podržavam napore da saveznici NATO-a ispune svoju obavezu iz 2006. godine da najmanje dva posto BDP-a troše na odbranu do 2024. To obećanje do danas je ispunilo samo osam evropskih saveznika, zajedno sa Sjedinjenim Državama, što nije održivo.

Moramo stati uz one koji se bore za demokratiju i ljudska prava, od Hong Konga i Minska do Moskve i Caracasa - pa čak i uz područja poput Zapadnog Balkana.

Kao što znate, brzo sam se odlučio da Sjedinjene Države vratim Pariškom klimatskom sporazumu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Također se radujem saradnji s našim evropskim prijateljima i saveznicima na suočavanju sa izazovima koje predstavlja Iran. Imat ćemo određene nesuglasice, ali moramo ostati jedinstveni u načelnim pitanjima i obavezati se na zajednički rad na suočavanju s našim zajedničkim izazovima. Sjedinjene Države i Evropa zajedno mogu učiniti velike stvari."

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo