6°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.02.2021 / 10:05 Muzika i Film - Uz poštovanje mjera

Francuska odobrila održavanje ljetnih festivala

Francuska odobrila održavanje ljetnih festivala
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Ljetnji festivali moći će se održati u Francuskoj ove godine uprkos epidemiji koronavirusa, ali će broj posjetilaca biti ograničen na 5.000, a sva mjesta moraju biti za sjedenje, saopćilo je Ministarstvo kulture Francuske.

Širom Francuske ovog ljeta su planirane brojne manifestacije, od festivala jazz muzike do teatra na otvorenom. Organizatori su zatražili preciznije informacije od vlasti u vezi s restriktivnim mjerama.

Ministarstvo kulture je saopćilo da je važno na vrijeme razjasniti situaciju da bi organizatori mogli odlučiti da li da krenu u pripreme i u kom formatu, prenio je AFP.

Pravila će važiti za događaje u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Organizatori muzičkog festivala "Euroken" (Eurockéennes), kojem je 2019. godine prisustvovalo 128.000 ljudi, rekli su da su šokirani ograničenjem od 5.000 ljudi.

Oni napominju da su za 2021. godinu već napravili dogovore s međunarodnim zvijezdama, poput grupa Muse i Massive Attack ili DJ Sneak-a, te da sumnjaju da će umjetnici pristati da nastupaju pred tako malim brojem ljudi.

Pored toga, 85 posto anketiranih ljudi reklo je da neće doći na festival ukoliko sva mjesta budu za sjedenje.

Organizatori nekih drugih festivala rekli su da će se prilagoditi i da će manifestacije biti održane.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo