1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

18.02.2021 / 09:38 BiH - Udruženja žrtava

Negator genocida predložen da nadzire Revidiranu strategiju

Negator genocida predložen da nadzire Revidiranu strategiju
Milorad Kojić / Vijesti.ba
Oštro se protivimo da Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije, saopštila su udruženja žrtava srebreničkog genocida.

"Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju", saopštili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

Podsjećaju da je Milorad Kojić pokrenuo inicijativu otkrivanja imena svjedoka koja su po njegovoj ocjeni "lažno svjedočila" u predmetima ratnih zločina, "čime se stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina".

"Tražimo od ministara u Vijeću ministara BiH da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN", dodaje se u saopštenju.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo