11°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

17.02.2021 / 20:00 Politika - Štetno i opasno

Bećirović poručio Sattleru: Gasiti politike koje ruše BiH, a ne OHR

Bećirović poručio Sattleru: Gasiti politike koje ruše BiH, a ne OHR
Foto: Vijesti.ba
Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović ocijenio je neopreznom i opasnom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera o postepenom gašenju OHR-a.

U razgovoru za Vijesti.ba, Bećirović kaže da nije vrijeme za neke površne i neozbiljne izjave koje nemaju svoje utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Ovakve izjave vrlo su štetne i opasne za državu BiH i one samo mogu ohrabriti separatističke snage koje mogu donijeti destabilizaciju, ne samo u BiH, već i u regionu - rekao je Bećirović.

Podsjeća da je Aneks 10 neodvojivi i sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je visoki predstavnik u BiH, upravo u skladu s tim aneksom, zadužen da nadzire implementaciju i olakša provođenje tog sporazuma.

Bećirović poručuje kako treba postepeno pristupiti, ne gašenju OHR-a, već separatističkih i destruktivnih politika u BiH, kao i otvorene blokade zakonske obaveze kretanja BiH ka punopavnom članstvu u NATO.

- Treba postepeno težiti gašenju blokada na našem putu u EU, treba postepeno gasiti politike koje ne priznaju presude najviših svjetskih sudova, kao što je Međunarodni sud pravde - najviši pravni organ UN-a - napominje Bećirović.

Naš sagovornik ističe i kako treba postepeno gasiti politike koje slave presuđene ratne zločince, negiraju genocid ili holokaust, i otvoreno blokiraju državne organe BiH.

- Na kraju krajeva, treba postepeno gasiti politike koje nam otvoreno poručuju da im je cilj rušenje BiH. Gospodin Sattler bi na to trebao staviti akcenat, a ne pozivati na gašenje OHR-a, jer je to, u ovim okolnostima, pozivanje na slabljenje države BiH i jačanje destruktivnih snaga - jasan je Bećirović.

Naglašava da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom ipak dobila osigurače koji trebaju da čuvaju njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. A Aneks 10 nije slučajno ugrađen u taj sporazum.

- Ako nema visokog predstavnika i Aneksa 10, neka nam i Sattler i drugi pomognu da vratimo legalne mehanizme zaštite države BiH koji su bili predviđeni legalnim Ustavom Republike BiH - potcrtava Bećirović.

Ovakvim izjavama, poput Sattlerovih, dodaje, zanemaruju se sve one opasnosti koje po BiH predstavljaju njene destruktivne snage.

- BiH ima strateške ciljeve, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i u EU. To su, na kraju krajeva, i zakonske obaveze. BiH treba pomoći na tom putu, a ne davati bilo kakve izjave koje ohrabruju Milorada Dodika i druge destruktivne snage u BiH koje otvoreno rade na njenom rušenju. Neka nam Sattler odgovori koji su to mehanizmi države BiH ako Dodik opet krene organizirati neke nelegalne referendume - jasan je Bećirović.

Na kraju je kratko prokomentarisao i kakva su njegova očekivanja od narednog visokog predstavnika u BiH, ukoliko na tu funkciju umjesto Valentina Inzka bude imenovan Nijemac Christian Schmidt.

- Od narednog visokog predstavnika očekujem da djeluje ozbiljno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da to bude jedna koordinirana akcija i SAD i EU, u smislu izgradnje funkcionalne BiH čije je mjesto u NATO-u i EU - zaključio je Bećirović.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo