5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

10.02.2021 / 21:26 Politika - Rasprava s Bećirovićem

Razotkriven Čović: HDZ glasao protiv ubrzanja NATO puta BiH

Razotkriven Čović: HDZ glasao protiv ubrzanja NATO puta BiH
Foto: Vijesti.ba

Dom naroda BiH odbacio je danas mogućnost da razmatra izvještaj Vijeća ministara BiH o napretku države BiH u procesu priključenja NATO-u.

Radilo se o prijedlogu konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Uvrštavanje ove tačke u dnevni red današnje sjednice predložio je delegat Denis Bećirović (SDP BiH), ali ona prilikom glasanja nije dobila potrebnu ni entitetsku ni opću većinu.

Za je bilo svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bećirović i Munib Jusufović), kao i Zlatko Miletić iz Kluba hrvatskog naroda. Ostatak tog kluba (Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak) i četiri delegata iz Kluba srpskog naroda (Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović) glasali su protiv, dok je jedini suzdržan bio Mladen Bosić.

Ono što naročito ovdje bode u oči je da je, osim SNSD-a, protiv dinamiziranja NATO puta BiH bio i HDZ BiH, iako je čelnik te stranke i delegat u Domu naroda Dragan Čović javno na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) prije nekoliko sedmica izjavio da su "jedino Hrvati iskreni zagovornici NATO puta".

Upravo taj Čovićev intervju tokom rasprave o dnevnom redu spomenuo je predlagač nove tačke dnevnog reda Denis Bećirović, podsjetivši ga kako je tada rekao da "samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a da se Bošnjaci ne zalažu dovoljno".

- Ne trebate nas trpati u torove, gospodine Čoviću - kazao je Bećirović.

Čović mu je na to odgovorio: "Da li ste u nekom toru ili niste, to ćete se sami opredjeljivati".

- Imaju tri kluba, tri naroda i ništa više od toga i s ponosom sam dio Kluba Hrvata u ovom domu, jer je tako definirano Ustavom - poručio je Čović.

Kaže i kako je sto puta ponovio svoj stav vezano za euroatlantske integracije, te poručio Bećiroviću da, ukoliko uzme njegovu knjigu, i u njoj može pronaći taj stav.

- Mi smo u proteklih 20 godina od predstavnika svih političkih stranaka u BiH potpisivali sporazume i svaki put odustali, zato sam rekao da jedni žele na jedan način, drugi ne žele, a treći imaju taktike. I sve što sam rekao o glavnom gradu moje domovine BiH Sarajevu stoji - potcrtao je Čović.

Tvrdi i kako je Sarajevo danas "grad jednog naroda i ono malo ostalih koji su ostali kao građani da žive".

- Nažalost, to je tako. Ne bi trebalo analizirati moje riječi u nekom intervjuu, rekao sam to sada. BiH ima nacionalnu strukturu, jer ona počiva na konstitutivnim narodima i Ustavu, to nije tor - rekao je Čović.

U nastavku rasprave, Bećirović je Čovića optužio da ne govori istinu i činjenice, navodeći kako je prilikom gostovanja na HRT-u optužio kompletnu vlast u Sarajevu da radi na realizaciji Islamske deklaracije, muslimanske, unitarne države itd.

- To nije istina. Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata. Pogledajte popis iz 2013., najmanje četiri puta ste rekli od onoga što jeste. Rekli ste podvalu da je etnički čist grad, ne, to je kosmopolitski grad, a to što mu se promijenila etnička struktura stanovništva, znamo koje su politike radile na razdvajanju naroda i koje su odgovorne, gospodine Čoviću - kazao je Bećirović.

Pozvao ga je da govori o istini i činjenicama te da ne blati glavni grad ni državu BiH.

- Ne stavljajte metu na čelo cijelim narodima kao što ste radili u saopćenju iz novembra prošle godine vezano za teroristički akt u Francuskoj. Poštujte sve građane i narode - jasna je poruka Bećirovića.

Potom se oglasio i predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD), poručivši mu da "nešto treba ostaviti i za raspravu". Bećirović mu je potom poručio: "Kolega Špiriću, mal ste igrač da me možete zbuniti."

- Budeš li nas ti mirio, Denise, nikada mira neće biti - kazao je Špirić.

Nastavak rasprave Čović je iskoristio kako bi ustvrdio da stoji iza svake riječi koju je javno izgovorio u posljednjih 15 godina.

- Možete staviti masku na uši, oči i usta i ne čuti ništa i ne djelovati, ali držim se svojih godina, iskustva i znanja da dobro vodim računa kako zastupam interese svoje domovine BiH i kada govorim kao predstavnik Hrvata u BiH - naglasio je.

Na samom kraju ove rasprave, Bećirović je potcrtao da će država BiH preživjeti, jer su integrativne snage u BiH jače i prijatelji države BiH u svijetu jači od onih koji ne misle dobro državi BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo