8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

04.02.2021 / 20:00 BiH - Protiv stava EU

Dodik i Čović odbili poziv Brisela o raspoređivanju migranata u BiH

Dodik i Čović odbili poziv Brisela o raspoređivanju migranata u BiH
Foto: Vijesti.ba
Evropska komisija je krajem januara upozorila BiH da svaki dan utiče na međunarodnu reputaciju zemlje te je pozvala vlasti da smjesti izbjeglice i migrante na cijeloj teritoriji BiH.

Ovaj poziv iz Brisela javno su odbili lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović.

- Vidimo da u EU nema spremnosti da se migrantski centar formira na toj lokaciji, i čuli smo ranije da žele ravnomjerno na teritoriji BiH da se rasporede. Znate da mi u RS nećemo dozvoliti migrantske centre. Zamolili smo ih da migrante ne vraćaju u Bosnu i Hercegovinu jer oni ne žele da ostanu tu, poručio je Dodik.

S druge strane, Čović je o ovom pitanju razgovarao i ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

- Ja sam poseban naglasak stavio na sigurnosnu i političku dimenziju problema. Mi moramo u potpunosti poštivati zakone BiH, odnosno da migrant gdje uđe u BiH bude evidentiran, tu stacioniran i prema njemu da se postupa po zakonima BiH, a ne da ih puštamo da se slobodno kreću po državi i da ne znamo tko su uopće te osobe. Mi smo spremni u državnim institucijama uraditi sve što treba, izdvojiti i potrebna sredstva, ako treba promijeniti i neke zakone, ali ne da se migranti raspoređuju po cijelom teritoriju BiH. To ne dolazi u obzir, kazao je Čović.

U Federaciji BiH trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice, najviše u USK i Kantonu Sarajevo. U drugom bh. entiteta, Republika Srpska (RS), ne postoji niti jedan.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo