0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

02.02.2021 / 16:07 Politika - Predsjedavajući VM

Tegeltija: U BiH raste zainteresovanost za Mali Šengen

Tegeltija: U BiH raste zainteresovanost za Mali Šengen
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da se u BiH stvorila atmosfera da se prihvati inicijativa o uključivanju u Mali Šengen.

Tegeltija je podsjetio da na početku inicijativu Malog Šengena, koju su pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, nisu podržali nadležni u BiH i Crnoj Gori, jer se smatralo da treba da se ide dalje ka članstvu u EU, a da Mali Šengen predstavlja zatvaranje unutar granica, ali, kako je rekao, sada se raspoloženje po tom pitanju mijenja.

On je naveo da je na Samitu u Sofiji kreirano novo tzv. zajedničko regionalno tržište koje, u suštini, preuzima dva projekta - jedan je Mali Šengen, a drugi je Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor, koji je BiH potpisala.

"Nadam se da će ovaj saziv Evropske komisije i lideri zapadnih zemalja promijeniti svoj stav o zapadnom Balkanu i da će omogućiti da region postane sastavni dio porodice evropskih zemalja, gdje pripadamo, geografski, kulturološki i na svaki drugi način", rekao je Tegeltija za Tanjug.

On je istovremeno istakao da se moraju iskoristiti sve prednosti zajedničkog regionalnog tržišta da bi zapadni Balkan bio spreman za uključivanje u EU, kojom god brzinom zemlje budu pristupale.

Tegeltija je saradnju Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije ocijenio dobrom u nekim tehničkim pitanjima, ali i dodao da odnose dvije zemlje još opterećuju neka pitanja iz prošlosti.

"Još je otvoreno pitanje granice, što je stvar koju je trebalo odavno da završimo", rekao je Tegeltija, koji je i sam godinama učestvovao u radu komisije za granice Srbije i BiH.

On je napomenuo da je očekivao da će još prije 15 godina to pitanje biti riješeno.

On je istakao da su to pitanja koja znatno opterećuju odnose, a da su neka od njih "čisto životna" i u interesu građana u obje zemlje.

"Ostale su neke otvorene tačke, koje dugi niz godina nisu bile ni definisane, poput pitanja područja opština Rudo i Priboj, i dijela granice na ušću Drine u Savu, gdje rijeka mijenja svoj tok. To su bila jedina otvorena pitanja, a danas su se ponovo otvorila sva pitanja", rekao je Tegeltija te naglasio kako se čini da se ovo pitanje svjesno drži otvorenim.

Govoreći o vanjskotrgovinskoj razmjeni Srbije i BiH, Tegeltija je istakao da dvije zemlje predstavljaju značajne partnere, te da je Srbija na trećem mjestu među zemljama u koje BiH najviše izvozi, odnosno iz kojih uvozi robu.

Prošle godine, izvoz iz BiH u Srbiju bio je 1,150 milijardi KM, što je pad od 12 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz, u 2020. godini 1,9 milijardi, pao za oko 11,2 posto.

Prema njegovim riječima, BiH ima deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Srbijom od oko 743 miliona KM, a postoji veliki prostor za značajniji obim robne razmjene i unapređenje saradnje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo