2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

28.01.2021 / 08:09 Svijet - Državni tajnik SAD-a

Blinken: Sarađivat ćemo s Kinom, ali nad Ujgurima je počinjen genocid

Blinken: Sarađivat ćemo s Kinom, ali nad Ujgurima je počinjen genocid
Foto: Vijesti.ba

Novi američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je jučer da podržava saradnju s Kinom oko klimatskih promjena i drugih pitanja od zajedničkog interesa, no i ponovio da je nad ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Xinjiang počinjen genocid.

Odnos SAD-a i Kine "vjerovatno je najvažniji odnos koji imamo na svijetu", rekao je novinarima.

Sve češće ti odnosi imaju neke kontradiktorne aspekte, pa su oni i konkurentski, ali također još uvijek i kooperativni, ustvrdio je Blinken te istaknuo da je borba protiv klimatskih promjena u interesu obje zemlje.

"Mislim i nadam se da ćemo to moći nastaviti, što se uklapa u širi kontekst naše vanjske politike i mnogih zabrinjavajućih pitanja koja imamo s Kinom, pitanja koja trebamo riješiti", izjavio je Blinken.

Novinari su ga pitali kako je moguća saradnja ​​s Kinom nakon što je njegov prethodnik, bivši državni tajnik Mike Pompeo, prošle sedmice izjavio da je Kina počinila genocid nad muslimanima u Xinjiangu, pri čemu je i Blinken podržao to određenje na prošlosedmičnom saslušanju pred Senatom.

"Ostajem pri ocjeni da je nad Ujgurima počinjen genocid i to se nije promijenilo", izjavio je Blinken u srijedu upitan i o komentaru Linde Thomas-Greenfield, kandidatkinje predsjednika Joea Bidena za ambasadoricu pri UN-u, koja je kazala da State Department razmatra to određenje "jer nisu poštovane sve procedure".

"Nisam zapravo vidio što je rekla ambasadorica Thomas-Greenfield, pa ne mogu to komentirati", rekao je Blinken.

Nova administracija najavila tvrd pristup prema Kini

Blinken je svog prvog punog radnog dana zaposlenicima koji su ga dočekali u State Departmentu obećao da će popraviti odnose SAD-a s globalnim partnerima i pokazati svijetu da Amerika može biti lider, dodajući da su razgovori koje je već odradio pokazali da postoji "vrlo, vrlo snažna želja da se Sjedinjene Države vrate za stol".

Politika prošlog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" narušila je tradicionalne saveze Washingtona, dok je juriš 6.januara na američki Kapitol od strane Trumpovih pristaša dodatno narušio američki globalni položaj, piše Reuters.

Bidenova administracija obećala je tvrd pristup prema Kini, no podržavatelji takve politike prema Pekingu su zabrinuti jer će SAD možda biti prisiljen na kompromis kako bi se napredovalo u pitanjima poput klime i Sjeverne Koreje, navodi agencija.

Specijalni izaslanik Bijele kuće za klimu John Kerry rekao je ranije na brifingu da Washington za klimu neće "trgovati" oko nijednog problema koji ima s Kinom.

Odvojeno, Blinken je izvijestio da je zamolio Zalmaya Khalilzada da ostane na mjestu američkog specijalnog predstavnika u mirovnim naporima u Afganistanu, nazivajući njegov rad "vitalnim".

Khalilzad je u februaru 2020. pregovarao s talibanima o sporazumu o povlačenju američkih trupa iz tog najdužeg američkog rata, a Blinken je izjavio da nova administracija preispituje sporazum "kako bi bila sigurna da u potpunosti razumije obveze koje su talibani preuzeli, kao i sve na što se obvezao SAD".

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo