1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

27.01.2021 / 17:46 BiH - Pretresli dva stambena objekta

Akcija SIPA-e u Bijeljini po molbi tužilaštva Švedske

Akcija SIPA-e u Bijeljini po molbi tužilaštva Švedske
Arhiv / Vijesti.ba
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH danas su na području Bijeljine pretresli dva stambena objekta zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i međunarodna trgovina ljudima izvršenim u BiH i Švedskoj.

Aktivnosti se sprovode prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Okružnog javnog tužilaštva Švedske, saopšteno je iz SIPA-e.

Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija, te drugi predmeti traženi naredbama.

Tokom 2019. godine švedska policija počela je da istražuje sumnjive radnje organizovane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, a za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavile protivpravnu imovinsku korist veću od tri miliona eura.

O realizaciji ovih naredbi pripadnici SIPA-e sačiniće odgovarajuće izvještaje koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da se na tri lokacije na sjeveroistoku BiH vrši pretres objekata i hapšenja u okviru zajedničke operacije tužilaštava BiH i Švedske u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne trgovine ljudima i pranja najmanje 3,9 miliona eura.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo