10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

27.01.2021 / 17:10 BiH - Sastanak u Sarajevu

Štefanek informirao Turković o namjeri da predloži rješenja za migrantsku krizu

Štefanek informirao Turković o namjeri da predloži rješenja za migrantsku krizu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se sastala sa specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice Generalne sekretarke Vijeća Evrope Drahoslavom Štefanekom.

Razgovarano je o krizi upravljanja migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini, teškom i neizvjesnom stanju u Unsko-sanskom kantonu, te o načinima i mogućnostima rješavanja nagomilanih problema.

Specijalni predstavnik Štefanek je informisao ministricu Turković o njegovoj posjeti migrantskim kampovima u Bihaću i okolnim mjestima, preliminarnim rezultatima njegove misije istraživanja činjenica na terenu, te dodao da je situacija bolja, ali da su uslovi još uvijek teški.

Naglasio je da, kada je u pitanju rješavanje ovog problema, potrebno osnažiti koordinaciju između državne i lokalnih vlasti u našoj zemlji.

Istakao je da razumije kompleksnost situacije u našoj zemlji, da postoji komplikovan sistem donošenja odluka, ali i da će, nakon posjete migrantskim centrima u USK i nakon sastanaka sa zvaničnicama u Bosni i Hercegovini, biti spreman da ponudi konkretne preporuke i rješenja.

Ministrica Turković je kazala da je prije nekoliko mjeseci posjetila Bihać, te da potpuno razumije teret s kojim se suočavaju stanovnici ovog dijela Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu, navela je prioritete koji se odnose na rješavanje problema sa kojima se suočavaju lokalne zajednice u USK, a koji uključuju raspoređivanje migrantske krize na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo na području dva kantona u Federaciji BiH.

Također, naglasila je ministrica Turković, prioritet treba biti i jačanje državne granice, odnosno sprečavanje ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu.

U tom kontekstu, ponovo je istaknuta važnost angažmana EU, te potencijalno uključivanje Frontex-a na granici naše zemlje, za što trenutno ne postoji saglasnost pojedinih zvaničnika u Bosni i Hercegovini, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo