9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

26.01.2021 / 20:16 Politika - Parlament FBIH

Predstavnički dom FBiH odbio Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača

Predstavnički dom FBiH odbio Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača
Foto: FENA

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, odnosno prijavitelja korupcije u FBiH, koji je predložila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za razliku od tog teksta, odobren je zaključak predložen iz Stranke demokratske akcije (SDA) da Federalna vlada putem Ministarstva pravde, pripremi nacrt zakona iz te oblasti, koji će biti u skladu sa evropskim standardima i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Ćudić je prije glasanja o zakonu obrazložila da se on ne odnosi samo na prijavitelje korupcije već i na niz drugih krivičnih djela kao što su seksualno uznemiravanje ili druga ozbiljna kršenja ljudskih prava poput onih zabilježenih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Predviđene su i sankcije za lažno prijavljivanje, odnosno mehanizmi za zaštitu dostojanstva osoba koje neko neosnovano optuži za korupciju ili zlostavljanje, dodala je Ćudić.

Tokom rasprave, zastupnici koji su se usprotivili predloženom tekstu zakona, ukazali su da je zakonodavstvo te vrste potrebno Federaciji BiH, ali da tekst koji je ponudila Ćudić ne može biti dobra osnova za izradu konačnog prijedloga budućeg zakona.

Zagovornici predloženog zakona su tvrdili da je tekst dobar kao osnova za buduće zakonodavstvo.

Nedugo po glasanju o Nacrtu zakona Sabine Ćudić i zaključka kojeg su predložili zastupnici SDA, današnji dio sjednice Predstavničkog doma okončan je nakon cjelodnevnog rada.

Nastavak sjednice zakazan je za 2. februara, također u online formi, najavio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo