1°C
Mostar 11°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.01.2021 / 20:14 BiH - Vlada KS

U pripremi protokol o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja

U pripremi protokol o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja
Foto: FENA

Na prijedlog Ministarstva pravde i uprave, Vlada Kantona Sarajevo (KS) donijela je danas Rješenje o imenovanju ekspertnog tima za izradu protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim licima, čiji je osnivač KS.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja i ispovijesti žrtava seksualnog uznemiravanja, iznesenih u okviru pokreta i platforme "Nisam tražila", Vlada je odlučila donijeti spomenuti protokol radi sistemskog rješenja i osiguranja pomoći, podrške i zaštite žrtvama seksualnog nasilja, te suzbijanja i sprečavanja ponavljanja nasilja za institucije i organe, čiji je osnivač KS.

- Brojna i strašna svjedočanstva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, koja ovih dana imamo priliku pročitati putem društvenih mreža, ukazuju da na području cijelog regiona, pa ni Bosne i Hercegovine, institucije nisu uspostavile adekvatne mehanizme zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja, kao ni sisteme prijavljivanja počinilaca, te zaštite žrtava. Iako Zakon o zabrani diskriminacije obavezuje sva javna tijela, te druga pravna lica da uspostave učinkovite interne procedure zaštite od diskriminacije, među koje spada i seksualno uznemiravanje, evidentno je da ta norma nije ispoštovana, zbog čega se Vlada KS odlučila na ovakav potez - obrazložila je resorna ministrica Lejla Brčić.

U ekspertni tim za izradu protokola imenovani su dr. Majda Halilović kao predsjednica, dok su za članice i članove imenovani - advokatica Senka Nožica, prof. dr. Dženana Husremović, psihologinja/psihoterapeutkinja Enisa Mešić, dr. Zilka Spahić-Šiljak, prof. dr. Elmedin Muratbegović, dipl. iur Zlatan Karović i dr. Midhat Izmirlija.

Rok za izradu protokola je 30 dana.

Iako će spomenuti protokol biti obavezujući za institucije i organe čiji je osnivač KS, Vlada će dati preporuku općinama, ali i svim pravnim subjektima da prihvate i u svojim radnim sredinama osiguraju implementaciju odredbi protokola, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo