5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

26.01.2021 / 18:36 Svijet - Iranski ministar

Zarif: Iran odgovara na djela, ne na riječi iz Washingtona

Zarif: Iran odgovara na djela, ne na riječi iz Washingtona
Foto: FENA

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad-Javad Zarif izjavio je u utorak u Moskvi da Iran reagira na djela američkih vlada, ne na njihove riječi, i da će, ukoliko Washington ukine svoje nelegalne sankcije, Teheran djelovati u skladu s tim.

Zarif, koji je u posjeti Moskvi, izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da će Iran reagovati akcijama na djela, a ne na izjave predstavnika nove američke administracije.

- Kada SAD ukinu nelegalne sankcije koje su protivne Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA) i rezoluciji 2231 Vijeća sigrurnosti UN-a, i prestanu kažnjavati zemlje koje poštuju zakon, Iran će biti spreman da odgovori na primjeren način - kazao je šef iranske diplomarije.

Zarif je istaknuo da je, za razliku od Washingtona koji nije bio predan JCPOA čak ni tokom mandata Baracka Obame, Iran lojalan svojim obavezama, dodajući da se SAD mogu vratiti sporazumu ukoliko ukinu sankcije, kako je naglašavaoi  iranski vrhovni vođa, ajatolah Seyyed Ali Khamenei, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo