4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

26.01.2021 / 18:07 BiH - Selmo Cikotić

Saradnja policijskih agencija bit će podignuta na veći nivo zbog migrantske krize

Saradnja policijskih agencija bit će podignuta na veći nivo zbog migrantske krize
Foto: FENA
Saradnja i koordinacija svih policijskih agencija uključenih u upravljanje migracijama bit će podignuta na viši nivo, kako bi se očuvao javni red i mir, ali i poboljšala sigurnost građana koji žive u blizini prihvatnih centara za migrante, ...

... zaključeno je danas na sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić i ministri unutrašnjih poslova  KS i USK Admir Katica i Nermin Kljajić, te šefica misije IOM u BiH Laura Lungerotti, razgovarano je i o unapređenju funkcionalnosti privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata na području Bihaća i Sarajeva, gdje boravi većina ilegalnih migranata koji se nalaze u BiH.

Ministar Cikotić je upoznao prisutne o dosadašnjim aktivnostima i planovima koje provodi Ministarstvo i nadležne agencije.

Istakao je da je nova inicijativa Ministarstva sigurnosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima.

Dodao je da je namjera da domaće institucije i sigurnosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u BiH.

Dogovoreno je da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga krivična djela koje vrše migranti.

Također, insistira se na što hitnijem identificiranju migranata koji su učestvovali u nedavnim incidentima i njihovom procesiuranju i sankcioniranju, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo