1°C
Mostar 11°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.01.2021 / 12:01 Politika - Online sjednica

Na sjednici Predstavničkog doma FBiH o posljedicama pandemije

Na sjednici Predstavničkog doma FBiH o posljedicama pandemije
Foto: Fena / Vijesti.ba
U posljednja dva mjeseca dosta je povoljnija epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine što je rezultat poduzetih mjera, ali novi tzv. britanski soj virusa širi se znatno brže od dosadašnjeg. Registriran je u zemljama okruženja pa je velika i opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

To je izjavila epidemiologinja Mia Blažević tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se razmatra Informacija Federalne vlade o posljedicama pandemije u FBiH.

Istraživanja pokazuju da osobe koje su preboljele zarazu koronavirusom nemaju zaštitu od novog soja, kazala je Blažević, a nakon toga je Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva podsjetila da je u prošloj godini, iz budžeta FBiH isplaćeno 14 miliona KM za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam te da je i u ovogodišnjem budžetu osiguran novac za suzbijanje zaraznih bolesti.

Bodnaruk je kazala i da državno Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira aktivnosti vezane i za COVAX mehanizam i mehanizam EU, a trenutno je Pfizer pristupio COVAX mehanizmu, pa se i FBiH pridružila aktivnostima za nabavku određenih količina vakcina.

Na nedavnom sastanku odgovornih subjekata dogovoren je hodogram aktivnosti te su osigurani i tzv. Hladni lanci, što se odnosi na uvjete od minus 75 do minus 85 stepeni Celzijusovih za skladištenje i transport vakcina.

Prošlog četvrtka, podsjetila je Bodnaruk, održan je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, entitetskih premijera, predstavnika Agencije za medicinska sredstva i drugih učesnika, kada je zaključeno da se uputi ponuda za nabavku i Pfizerovih, kao i vakcina kineskog i ruskog proizvođača, te da se iskažu potrebe.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH da se dostave karakteristike i potrebni uvjeti čuvanja vakcina kineskog i ruskog  proizvođača, na šta se očekuju povratne informacije, zaključila je Bodnaruk.

U međuvremenu su iz svijeta stigle informacije da je mali procenat zemalja dobio veliki broj proizvedenih vakcina, zbog čega se ostatak svijeta suočava s poremećenom dostupnošću, ali 'mi činimo sve na nabavci', obrazložila je ona.

O posljedicama pandemije na turističko-ugostiteljski sektor govorila je Ferida Cikotić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma koja je podsjetila da je u prethodnim godinama, turizam bilježio veliki rast, pa je, primjerice, pretprošle godine, oko 1.200.000 turista posjetilo Federaciju BiH, a od toga, 80 posto stranih.

Prošle godine, kada je pandemija ostavila veliki trag na taj sektor, zabilježeno je oko 300.000 dolazaka, kazala je Cikotić.

Pandemija je uticala i na stanje zaposlenosti u turističkom sektoru, pa je najveći pad zaposlenih zabilježen prošlog aprila, kasnije je uočen blagi pozitivni pomak, ali je broj zaposlenih i danas u opadanju u odnosu na pretprošlu godinu.

Nijaz Brković iz Federalnog ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva naveo je podatke o izdvajanju oko pet miliona KM s federalnog nivoa za finansiranje proljetne sjetve, kao i oko 1,3 miliona KM za jesenju sjetvu. U aprilu je u kreditnoj liniji s Razvojnom bankom, investirano nešto više od pet miliona KM za poljoprivredu.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević govorila je o posljedicama pandemije na ubiranje javnih prihoda i rezultatima mjera koje su poduzete u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica.

Zabilježena je za sedam posto manja naplata prihoda, posebno indirektnih, što je posljedica smanjenja potrošnje, posebno u aprilu i maju prošle godine, kazala je ministrica između ostalog. Kasnije je došlo do blagog rasta naplate, mada su i trenutno trendovi slabiji uporede li se s pretprošlom godinom.

Najviše smanjenja naplate bilo je od poreza na dobit, što je posljedica smanjenja privredne aktivnosti, a to se ispoljilo već krajem marta, kada je veliki broj djelatnosti bio prinuđen obustaviti rad.

S početkom pandemije došlo je i do pada doprinosa od obaveznih osiguranja, ali su posljedice subvencionirane u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica pandemije, što je doprinijelo da u ovom segmentu bude zabilježen minimalni pad, kazala je ministrica.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je u toku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo