10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.01.2021 / 20:51 Regija - Nova anketa

HDZ duplo jači od SDP-a, Možemo raste, Škoro pada

HDZ duplo jači od SDP-a, Možemo raste, Škoro pada
Foto: Nova TV
Početak 2021. obilježio je razorni potres u Banovini, početak cijepljenja, ali i afere HDZ-ovih župana i gradonačelnika. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje ukazuje na trendove raspoloženja građana.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

HDZ duplo jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača stranka s potporom od 31.1 posto. Istraživanje se provodilo, odnosno završavano je, na vrhuncu krize s HDZ-ovim županima i gradonačelnicima.

SDP je pak upola slabiji i to sa 16.6 posto potpore birača. Oni više-manje mjesecima imaju isti rejting.

Očekivano, biračima ljevice pojavila se nova ponuda u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo. Stoga su oni godinu počeli s potporom od 9.6 posto i jedini su dobitnici mjeseca s rastom.



Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7.8 posto te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7.3 posto.

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2.1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1.6 posto, a Fokus je na 1.5 posto te Radnička fronta na 1.3 posto. Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8.2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0.9 posto, Suverenisti s 0.8 posto, HSS 0.6 posto, Glas na 0.4 posto, Reformisti su na 0.3 posto. Neodlučnih je 8.3 posto.

Povratak pesimizma

Nakon blagog oporavka od pesimizma, opet sve po starom. Godinu počinjemo činjenicom da 2/3 građana misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru, točnije njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru, misli 25 posto građana, a ne zna njih 9 posto.



U prvom zatvaranju 51 posto građana mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Ni vlada ne može računati na potporu. Tako 57 posto građana ne odobrava vladine politike, a njih 35 posto odobrava. Ne zna 8 posto. I tu se bilježi porast nezadovoljnih politikama vlade.

Milanović i institucije

Predsjednik Republike svojim radom podijelio je Hrvatsku. Njegov rad ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. Ne zna 8 posto.



Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured Predsjednika dobiva 2.89 ili „trojku“, vlada godinu počinje s 2.77 ili „trojkom“, tu je i Hrvatski sabor s 2.31 ili „dvojkom“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo