4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

25.01.2021 / 19:00 Svijet - Washington

Optužnica protiv Trumpa uskoro u Senatu

Optužnica protiv Trumpa uskoro u Senatu
Donald Trump / Vijesti.ba
Demokrate u američkom Zastupničkom domu napreduju u pripremama za podizanje optužnice opoziva u Senatu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Optužnica bi trebala biti predata Senatu u večer 25. januara.

Cremonijalna šetnja u Capitolu do Senata gdje će voditelji procesa opoziva dostaviti optužnicu, predstavlja početak procesa suđenja koje počinje 8. februara.

Zastupnički dom pod kontrolom demokrata glasao je sa 232 glasa za i 197 protiv opoziva Trumpa. No da bi bio optužen za podsticanje smrtonosne pobune na zgradu Kongresa 6. januara tokom procesa potvrde rezultata izbora, za optužnicu bi trebalo glasati najmanje 17 republikanskih senatora.

Iako su brojni republikanski senatori osudili Trumpove postupke toga dana, malo ih je spremno na osudu bivšeg predsjednika. Oni također kažu da će suđenje dovesti u pitanje zakonitost suđenja predsjedniku nakon što mu završi mandat.

Republikanski senator Mitt Romney jedan od rijetkih republikanskih kritičara bivšeg predsjednika Trumpa kaže da postoji “prevladavajuće mišljenje" da je suđenje za opoziv prikladno nakon što neko napusti dužnost.

Ukoliko bude izglasan opoziv, Trump neće više moći da se kandiduje.

Trump koji je sa funkcije predsjednika otišao 20. januara biće prvi šef američke države koji se suočava sa opozivom nakon odlaska iz Bijele kuće.

Ovo je također prvi put u historiji da se jedan američki predsjednik dva puta suočio sa opozivom.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikancima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo