8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

25.01.2021 / 18:31 Svijet - Objavljen novi izvještaj

UNHCR apeluje na države da ponude mjesta za izbjeglice i spase živote

UNHCR apeluje na države da ponude mjesta za izbjeglice i spase živote
Foto: Arhiv
Uprkos procjeni da je preseljenje hitno potrebno za 1,44 miliona izbjeglica u svijetu, prošle godine je putem Agencije UN za izbjeglice - UNHCR, preseljeno samo 22.770 osoba, pokazuju podaci iz najnovijeg statističkog izvještaja koji je danas objavio UNHCR.

To je najniži broj preseljenih izbjeglica koji UNHCR bilježi u posljednje dvije decenije. Pad je rezultat niskih kvota za preseljenje koje su zemlje dale, kao i utjecaja pandemije virusa COVID-19 koji je odložio odlaske i programe.

- Ostaje nam da se nadamo da će 2020. predstavljati ekstremno odstupanje kada se radi o preseljenju izbjeglica. Hitno pozivamo vlade da prošire svoje programe za ovu godinu, povećaju kvote za preseljenje, ubrzaju procesuiranje slučajeva i pomognu nam da spasimo živote onih koji su ugroženi i izloženi najvećim rizicima - izjavila je pomoćnica Visokog komesara za zaštitu izbjeglica u UNHCR-u Gillian Triggs.

Uprkos tome što je pandemija imala veliki utjecaj na broj izbjeglica koje su mogle biti preseljene tokom 2020, UNHCR je ohrabren činjenicom da je 20 zemalja ipak nastavilo svoje programe, procesuiranje i prijem izbjeglica. Mnogi su primjenjivali inovativne i fleksibilne načine procesuiranja predmeta tokom pandemije.

- Uvjerili smo se da se preseljenjem izbjeglica može upravljati čak i tokom globalne zdravstvene krize, kada postoje pravilni i odgovarajući zdravstveni i sigurnosni protokoli - rekla je Triggs.

Najveći broj preseljenih izbjeglica prošle godine potiče iz Sirije, DR Konga i Mjanmara.

S obzirom na to da se 85 posto od 20,4 miliona izbjeglica o kojima brine UNHCR nalazi u zemljama u razvoju, preseljenje je konkretan način na koji države mogu bolje da zaštite izbjeglice, iskažu solidarnost i podršku sa zemljama prijema. Drugi načini na koje države mogu da pomognu izbjeglicama su pojednostavljivanje postupka spajanja porodica i povećavanje programa radnih viza i prilika za obrazovanje.

To su ključni ciljevi Globalnog kompakta za izbjeglice koji su definirani i u trogodišnjoj strategiji o programima preseljenja i komplementarnim programima koju su vlade, nevladine organizacije, civilno društvo i UNHCR pokrenuli.

- Činjenica je da će nam pomoć i drugih zemalja biti potrebna dok god se nastavljaju ratovi i sukobi, dugotrajno raseljavanje stanovništva, a najsiromašnije zemlje ostaju s izuzetno neproporcionalnim teretom zbrinjavanja većine izbjeglica u svijetu - izjavila je Triggs, saopćeno je iz UNHCR-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo