2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

25.01.2021 / 16:28 Ekonomija - Premijer FBiH

Novalić najavio pomoć Drvaru, Glamoču i B. Grahovu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Drvaru da su ta opština, te i susjedne Glamoč i Bosansko Grahovo ugrožene i nisu ekonomski održive, i da šira zajednica treba da im pruži više podrške. 

Nakon sastanka s načelnicima tri opštine Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, ekonomijom, infrastrukturom i održavanjem budžeta. 

- Razmatrali smo kako više pomoći ovim opštinama, mada pomoć nije izostajala ni dosad, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci opštinama u Federaciji kako bi one nerazvijene dobijale više - rekao je Novalić.

Dodao je da je danas dogovoreno da sačine listu prioriteta u svakoj oblasti i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci i odredeđeno kako odgovoriti na te probleme.

- Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po opštini - precizirao je Novalić.

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić naglasila je da te opštine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju razvijati saradnju sa svim nivoima vlasti i da se nada da će ti nivoi u budžetu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik Opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj saradnji. 

Načelnik Opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran kazao je da je održan vrlo koristan sastanak na kojem su premijeru predstavili svoje probleme, a on njima mogućnosti za podršku.

Sastanku je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, a nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog kompleksa Muzej 25. maj i Titove pećine.
Foto galerija: FENA


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo