4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

25.01.2021 / 14:46 BiH - Press konferencija za medije

OIK Srebrenica: Članovi komisije izloženi pritiscima

OIK Srebrenica: Članovi komisije izloženi pritiscima
Foto: RTV Srebrenica

Članovi opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica u sastavu (Ljiljana Stevanović, Svetlana Marković, Hajrudin Hodžić i Zekerijah Hadžić) danas su održali press konferenciju za medije.

Na press konferenciji su članovi OIK-a osudili pritiske na članove komisije sa kojima se susreću posljednjih dana.

- Ja sam sazvala press konferenciju u ime opštinske izborne komisije, ne da bi mi komentarisali bilo kakvu odluku CIK-a. Sazvali smo da putem medija informišemo javnost o radu OIK-a prije, na dan i poslije izbora. Mi smo od trenutka donošenja odluke o poništenju izbora izloženi pritiscima raznih portala, fb stranica gdje smo imenom i prezimenom pojedini članovi prozvani, a uključeni su i drugi članovi OIK-a, i gdje nam se pripisuje odgovornost za neke neregularnosti i nepravilnosti koje su provođene na izborni dan. Mi se ograđujemo od bilo kakve odgovornosti, jer OIK je radio u skladu sa izbornim zakonom. Ne slažemno se sa konstatacijama tih portala i prozivkama da snosimo bilo kakvu odgovornost koja je dovela ili koja će dovesti do poništenja izbora – rekla je predsjednica OIK-a Ljiljana Stevanović, javlja RTV Srebrenica.

Član opštinske izborne komisije Zekerijah Hadžić kaže da se „OIK posljednjih dana susreće sa pritiscima“.

- Ova opštinska izborna komisija je navikla da ima pritiske. To smo imali i prije početka izbora kada se desila zloupotreba odnosno fingiranje potpisa članova OIK-a i prijava CIK-u, i još uvijek nije završen taj slučaj. Nadam se da će tužilaštvo to ispitati. Navikli smo na pritiske koji dolaze ovih dana i koji dolaze sa raznih portala, neimenovanih portala ili o izjavama nekih koje stavljaju nama na teret ono za šta nije nadležan niti odgovoran OIK. Mi ćemo poštovati svaku odluku CIK-a koja bude pravosnažna, i ona će biti za nas obavezujuća, jer smo preuzeli dužnost da radimo u skladu sa zakonom i zakonskim propisima iz oblasti izbora, ali isto tako tamo gdje je ugrožena naša sigurnost i integritet, čast, bićemo primorani da se zaštitimo u skladu sa zakonom, ma od koga to dolazilo – kaže Hadžić koji dodaje da OIK posljednjih dana nije imao kontakt sa CIK-om.

- Mi nismo imali kontakt od strane CIK-a po pitanju svega ovoga. OIK je upoznat sa nepravilnostima na dan izbora onih koje smo dobili nakon što smo dobili zapisnike o radu biračkih odbora, i ova jedna nepravilnost koju smo uočili iz medija gdje je objavljeno da je slika sa biračkog mjesta na Soloćuši na kojoj se vidi da kutija sa biračkog mjesta nije bila zapečaćena. Mi ovim putem pozivamo sve da se suzdrže do konačne odluke Suda o ovome i da prestanu sa lažnim optužbama za bilo koga. Nadamo se da ćemo izbore provesti u skladu sa onim kako je to propisano u zakonu, a svako nek snosi pojedinačnu odgovornost ukoliko je ima – ističe Hadžić i dodaje:

- Kako smo mi radili govori to da niko nije uputio prigovor prije izbora, na dan izbora i poslije na rad OIK-a, i to je nama satisfakcija da nismo napravili grešku – poručio je Hadžić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo