7°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

25.01.2021 / 08:00 Politika - Haris Ćutahija

Tegeltija provodi politiku SNSD-a i Dodika, a ne Vijeća ministara

Tegeltija provodi politiku SNSD-a i Dodika, a ne Vijeća ministara
Haris Ćutahija / Vijesti.ba
Politički analitičar Haris Ćutahija kazao je za Vijesti.ba kako su izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da migranti neće biti smješteni na teritoriji entiteta RS neodgovorne. 

Ćutahija je mišljenja kako su, prije svega, takve izjave neodgovorne, ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i prema samoj Republici Srpskoj.
 
„Bosna i Hercegovina, kao i ostatak Evrope, suočava se sa migrantskom krizom i jedan dio države ne može biti izostavljen u tom suočavanju, kao što ne može biti izostavljen ni iz posljedica neuspjeha pravilnog suočavanja. Svjedoci smo da Federacija Bosne i Hercegovine prosto nema kapacitete da smjesti sve migrante i ukoliko se ovakva politika predstavnika SNSD-a nastavi, rezultat će biti sve češće krize, nemiri i ekscesi, od kojih Republika Srpska neće biti oslobođena“, smatra on.
 
On dodaje kako migranti koji nemaju osnovne uslove za život dok su ovdje i kreću se slobodno bez kontrole, ne znaju gdje su entitetske granice.
 
Upitno je da li Vijeće ministara BiH uopće može funkcionirati kada njegov prvi čovjek provodi entitetsku umjesto državne politike, a to bi mu trebao biti posao, i za to i prima ogromnu platu. Ćutahija smatra kako Tegeltija zapravo provodi isključivo stranačku politiku.
 
„Ne mislim da Zoran Tegeltija provodi entitetsku politiku, već politiku SNSD-a, kopirajući retoriku Milorada Dodika koja obiluje rasističkim i šovinističkim elementima. Vijeće ministara ne funkcioniše u kapacitetu u kojem treba funkcionisati od potpisivanja Dejtona i dokaz za to su sve dosadašnje blokade i preuzimanja ingerencije države od strane entiteta, kao što je ovaj slučaj sa izjavama Dodika i Tegeltije i brojne deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske koje su direktno u koliziji sa politikom i zakonima Bosne i Hercegovine“, jasan je Ćutahija.
 
Na pitanje kako je uopće s takvom politikom SNSD-a moguće upravljati migrantskom krizom, Ćutahija odgovara kako državne institucije moraju imati odgovor na ovu krizu, precizan plan i korake koje će poduzeti, a to sada nije slučaj.
 
„Migrantska kriza ne treba biti lokalni problem, a ona je to postala zato što državni nivo nema viziju kako se nositi s ovom situacijom i nije preuzeo ulogu koju treba imati. Uzrok toga je što Bosna i Hercegovina ima sistem čija su posljedica matematičke koalicije etničkih stranaka koje se na vlasti održavaju nacionalističkom retorikom i logično je da ove tri grupe stranaka imaju oprečne politike i onda kad se desi da se Bosna i Hercegovina suočava sa nekom krizom, rješenja nema ili to rješenje kasni“, zaključio je Haris Ćutahija u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo