13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

24.01.2021 / 19:36 Svijet - Priveden veliki broj osoba

Demonstracije protiv rasizma i policijskog nasilja u Briselu

Demonstracije protiv rasizma i policijskog nasilja u Briselu
Foto: Vijesti.ba

U glavnom gradu Belgije, Briselu građani su protestovali protiv rasizma i policijskog nasilja. Stotine demonstranata okupilo se na trgu Mont des Arts, u blizini centralne željezničke stanice u Briselu noseći antirasističke transparente.

Na demonstracijama su izvikivali parole: "Nema pravde, nema mira", "Stop policijskom nasilju", "Stop rasističkoj policiji", "Želimo pravdu".

Održana je i minuta šutnje u znak sjećanja na 23-godišnjeg afričkog tinejdžera Ibrahima Barriea, koji je preminuo u pritvoru u Briselu, prenosi Anadolija.

Policija je privela mnoge demonstrante s obrazloženjem da su demonstracije bile nedozvoljene. Briselska policija prethodno je najavila da bi u demonstracijama moglo biti dopušteno najviše 100 ljudi zbog epidemije nove vrste koronavirusa.

Policija je privela tinejdžera Ibrahima Barriea s obrazloženjem da se nije pridržavao epidemioloških mjera preduzetih u sklopu borbe protiv koronavirusa. Navedeno je da je Barrie mobilnim telefonom snimio video policije, a zatim pobjegao.

Barrie, koji je uhapšen i odveden u policijsku stanicu, sat vremena kasnije izgubio je svijest, a umro je u bolnici u koju je prebačen. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o smrti mladića.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo