13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

24.01.2021 / 14:33 Crna hronika - Prijavljeno tužilaštvu

Oštetili budžet RS za 5,8 miliona KM, objavljena imena firmi

Oštetili budžet RS za 5,8 miliona KM, objavljena imena firmi
Foto: Arhiv
Poreska uprava RS-a je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima dostavila 30 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnovane sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetile budžet entiteta za oko 5,8 miliona KM.

Direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić dodao je da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave u prošloj godini izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika i nepravilnog izdvajanja sredstava.

Prema njegovim riječima, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 25, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 17 preduzeća i osam fizičkih lica utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 4.827.546 KM, za koliko je oštećen budžet RS-a.

"Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: 'Agrotruck' Srbac dva izvještaja, 'Narval' Bijeljina, 'Guzijan Pasuscuro' Laktaši i 'Delta auto' Bosanski Novi, 'San oil' Laktaši, 'Impuls tel' Bijeljina, 'PTM marketing' Banja Luka, zatim Opšta zadruga 'Melisa' Istočno Novo Sarajevo, Omladinski komunikativni centar Banja Luka, 'ETA Energy' Zvornik, 'Invester' Sokolac, 'Klopa' Banja Luka, 'Sinyu Iberica' Banja Luka, `Sistem Qualita' Banja Luka, 'Optimus tehnika' Banja Luka, te preduzećima 'Econica' Banja Luka i 'Bio pelet' Banja Luka", navodi Maričić.

Osim toga, u prošloj godini Poreska uprava je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS-a pričinjena šteta od 173.776 KM.

Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima "Maltea" Gradiška i "Biznis konsultant Janić" Banja Luka, saopćeno je iz Poreske uprave.

U tom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesena su i dva izvještaja protiv odgovornih lica u "Uranak produktu" Banjaluka zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS-a pričinjena šteta od 673.531 KM.

"Zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, čime je po budžet pričinjena šteta od 107.725 KM, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u prošloj godini su podnijeli i izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću 'PTM marketing' Banja Luka", dodao je Maričić.

On ističe da se, poređenjem ovih podataka sa godinom ranije, može zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2020. bio intenzivniji jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, a samim tim je razotkrivena i veća šteta po budžet.

U 2019. godini je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnovane sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS-a za 3,3 miliona KM.

"Posmatrajući ove uporedne pokazatelje evidentno je da je i u protekloj godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela", naveo je Maričić i poručio da će inspektori i u ovoj godini, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo