13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

24.01.2021 / 14:30 Politika - Lider SNSD-a

Dodik se ne kaje zbog izjava o članici CIK-a, tvrdi da nije šovinizam

Dodik se ne kaje zbog izjava o članici CIK-a, tvrdi da nije šovinizam
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na prošloj konferenciji za novinare za članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina, kazao je da "ne, jer je govorio istinu" ...

... te ponovio diskutabilne rečenice kazavši da to "nije šovinizam".

Dodik je članicu CIK-a spomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka, javlja N1.

- To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo - kazao je Dodik.

Na povike novinara "kakve to veze ima s njenim kompetencijama", Dodik je rekao: "Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi", rekao je Dodik.

U priči je spomenuo i imenovanje "sudija iz mješovitih brakova" koji donese "nepravedne odluke", kao i "namještanju određenih sudija" kako bi se određene osobe "oslobodile".

Pozvao je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da se "izvini srpskom narodu" zbog izjave date u Dnevniku D Federalne televizije te kazao kako "svojim izjavama nije ponizio samo Srbe već sve narode koji žive na Balkanu".

- Izjave su bile razočaravajuće i opasne, mislim da nema loš narod, postoje loši pojedinci u narodima. Frazu koju je on koristio je korištena od ljudi koji su otišli neslavno u historiju. Izetbegović je napustio teren političke borbe i krenuo na teren borbe protiv Srba. Šta je rekao ili htio da kaže kroz tu izjavu – da cijeli srpski narod stoji iza svog lidera ujedinjeno i podržava stavove koji štite taj narod? Ako sam ja taj lider onda mogu biti ponosan na tu izjavu - rekao je Dodik.

Naglasio je kako "svojim najvažnijim zadatkom" smatra "zaštitu interesa srpskog naroda" te da to "čini srčano, borbeno" i da neće odustati "od pozicioniranja srpskog naroda kako zaslužuje", prenio je N1.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo