3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.01.2021 / 19:47 Politika - Odbili Salema Marića

'Bh. blok': Baralija nije jedini kandidat; SDP se ogradio od Boške Ćavar

'Bh. blok': Baralija nije jedini kandidat; SDP se ogradio od Boške Ćavar
Tanović i Zalihić / Avaz
Predsjednici gradskih odbora SDP-a i Naše stranke, Arman Zalihić i Tarik Tanović u izjavi za medije nakon sastanka nisu željeli govoriti o konkretnim imenima, naglasivši da će u naredna dva do tri dana, definitivno, biti poznat kandidat ispred "Bh.bloka".

Iako se pretkraj predizborne kampanje uveliko iznosilo da će Irma Baralija, potpredsjednica mostarske organizacije Naše stranke biti kandidatkinja za funkciju gradonačelnika Mostara ispred „Bh.bloka“, ipak, sudeći prema informacijama nakon večerašnjeg sastanka predstavnika ove stranke i SDP-a, to i nije baš slučaj.

Predsjednici gradskih odbora SDP-a i Naše stranke, Arman Zalihić i Tarik Tanović u izjavi za medije nakon sastanka nisu željeli govoriti o konkretnim imenima, naglasivši da će u naredna dva do tri dana, definitivno, biti poznat kandidat ispred "Bh.bloka", koaliciji čiji je partner, kako su podsjetili, i Prva mostarska partija.

Iz Zalihićeve izjave, pak, jasno je bilo da Baralija nije jedini prijedlog.

- Naš stav je jasan. Na nivou partija SDP-a, Naše stranke i PMP-a i definirat ćemo kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu Mostara. Ta osoba morat će okupiti svih sedam vijećnika unutar naše koalicije i morat će razgovarati sa svim drugim subjektima. Što se mene i SDP-a, konkretno tiče, mislim da ne trebamo ići u pravcu neke marketinške priče, već to treba biti osoba koja uz te članove same koalicije mora pokušati osigurati podršku iz drugih političkih blokova i partija kako bi ušla u treći krug-istaknuo je on.

Kazao je da trebaju istrajati na priči kako je jedini način da „Bh. blok" uvede promjene u Mostaru taj da ima gradonačelnika.

- Vladajuće koalicije imaju sve, od portira do načelnika odjela i to je jedini mehanizam, odnosno funkcija sa koje možemo kontrolirati taj rad i mijenjati stvari. Sve ostalo bi bilo pogubno - kazao je Zalihić.

Podcrtao je da oni neće podržati kandidate HDZ-a i Koalicije za Mostar, ali će s druge strane, kazao je, tražiti podršku za svog kandidata.

Naveo je i da su na sastanku zaključili da se u ponedjeljak neće odazvati pozivu za sastanak „Koalicije za Mostar“, a razlog za to je, pojasnio je, sjednica Federalnog parlamenta koja je zakazana za utorak, a na kojoj će se odlučivati o budžetu Grada Mostara.

- Smatramo da je neprimjereno da nas neko zove na pregovore oko uspostave vlasti u gradu Mostaru, a da dan poslije sa svojim partnerima, HDZ-om pokušava usvojiti budžet Grada za cijelu godinu. To je nekorektno ne samo prema „Bh. bloku“ i eventualno našem gradonačelniku, već i prema svojim kandidatima koje su isturili, a to su gospoda Mario Kordić i Zlatko Guzin. Jer, upravo bi novi gradonačelnik trebao kreirati i predložiti budžet - kazao je Zalihić.

Tanović je naveo kako smatra da će u narednim danima biti jako dinamično i da će sa svih strana biti jako puno pregovora.

- Jasno je i da mi ispred „Bh. bloka“ imamo svoje kandidate i očekujemo da i drugi politički subjekti vide prednost „Bh. bloka“ i njenog kandidata za gradonačelnicu. S te strane pozivam sve političke stranke da razmisle o budžetu kao i statuiranim pitanjima koja su važna za Mostar - kazao je Tanović.

Novinare je zanimao i komentar u vezi posljednjeg medijskog istupa novoizabrane vijećnice Naše stranke u Gradsko vijeće Mostara, Boške Ćavar , koja je kazala „zna se ko je Željko Komšić, šta je on uradio i koliko je zla nanio ne samo Hrvatima, on je nanio zla cijeloj državi jer u tri mandata nije saznao gdje su Grude, gdje Široki Brijeg“, ali i da ne shvata „da u Mostaru može nešto biti probosansko“.

Dok je Tanović rekao da „ako se decidno pogleda, Ćavar ubacila kontekst koji se odnosi na tri mandata Komšića“ te da je to „jedna razočaranost u principu sa ta tri mandata gospodina Komšića“, Zalihić je imao potpuno drugačije mišljenje.

- Moj komentar je da je to individualni stav vijećnice Boške Ćavar, što poštujem to, ali to nije službeni stav „Bh. bloka“. Službeni stavovi „Bh. bloka“ se artikuliraju na samom vijeću, a ona ima pravo da misli, razmišlja i govori u svoje ime, ja se dijelom razlikujem u tome - kazao je Zalihić.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo