10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.01.2021 / 14:56 BiH - Zloupotreba položaja

Potvrđena optužnica protiv Desnice Radivojevića

Potvrđena optužnica protiv Desnice Radivojevića
Foto: N1, arhiv

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Desnice Radivojevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu.

Optužnica Radivojevića, bivšeg ministra prostornog uređenja FBiH, tereti da je od jula do decembra 2014. godine u svojstvu službene osobe kao zamjenik federalnog premijera, nakon što je došao do saznanja da se na području FBiH vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koja je donirana od NR Kine, a namijenjena korisnicima pogođenim poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, pokušao za sebe pribaviti traktor, na čiju dodjelu nije imao pravo.

Prema tužbenim navodima, Radivojević, koji nije bio upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava općine te čije imanje nije bilo pogođeno poplavama, pronašao je osobu koja ispunjava uvjete za donaciju traktora kako bi se na ime te osobe fiktivno donirao traktor koji bi on uzeo sebi, pri tome mu odobrivši isplatu sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM iz Budžeta FBiH, čime je oštetio Budžet FBiH za iznos od 5.000 KM, a sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u vrijednosti doniranog traktora i prikolice u ukupnom iznosu od 15.852,84 KM.

Kako je poznato, u martu 2019. godine izvedena je akcija kodnog naziva "Farmer" u kojoj je uhapšeno više osoba koje se dovode u vezu s malverzacijama oko dodjele traktora koje je Bosni i Hercegovini donirala Kina. Predmet protiv Radivojevića izdvojen je u odnosu na ostale osumnjičene, protiv kojih je istraga nastavljena.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo