8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.01.2021 / 12:46 Ostali sportovi - Ritmička gimnastika

Čelik za novu takmičarsku sezonu pripremio sedam novih ritmičarki

Čelik za novu takmičarsku sezonu pripremio sedam novih ritmičarki
Foto: FENA

Ni sama nisam vjerovala da će napredak ovih djevojčica ići tako brzo- kazala je u izjavi za Fenu Visočanka Aida Keso, trenerica Kluba ritmičke gimnastike Čelik iz Zenice.

Upravo je njenim angažmanom prije dvije godine obnovljen rad zeničkog kluba ritmičke gimnastike, koji trenutno ima više od 70 članica, od kojih 19 u takmičarskom pogonu.

- Svakih šest mjeseci, odnosno nakon svake pauze, u takmičarsku grupu dovodimo nove takmičarke, a regrutujemo ih iz rekreakcijske grupe.

Mnogo je talentovanih djevojčica u Zenici, ali mnogo je i kriterija koji utječu da djevojčice iz rekreacijske prebacimo u takmičarsku grupu. Međutim, u zadnje nam se vrijeme desio pravi bum talentiranih djevojčica pa imamo sedam novih takmičarki - kaže Keso.

Napominje da se već nekoliko djevojčica takmiče i na najvišem nivou, u A kategoriji, iako se radi o vrlo mladim djevočicama- godišta 2013. i 2014.

- Pandemija koronavirusa uzrokovala je promjenu naših planova, jer ne možemo putovati na inostrana takmičenja.

Planirali smo već tokom prošle godine da idemo na što više internacionalnih takmičenja van Bosne i Hercegovine, ali smo se, sada, fokusirali na individualni napredak naših djevojčica - kaže trenerica Keso.

Ona je glavni, ali već dvije godine i jedina trenerica kluba, što nije nimalo lako. Pogotovo što svakodnevno iz Visokog putuje u Zenicu pa bi, kaže, voljela da ima pomoćnog trenera, koji bi radio s rekreacijskom grupom, a ona bi imala više vremena za rad s takmičarkama.

- Međutim, imamo već neke starije djevojčice iz takmičarske grupe, koje imaju 15 godina, pa smo probali da jednom one drže trening. I to je super krenulo.

Zato sam sigurna da Zenica i Čelik neće ostati samo na meni, jer imamo još djevojčica koje mogu raditi trenerski posao- uvjerena je Keso.

Sekretarka kluba Ivana Mandić napominje kako je takmičarska grupa, u periodu od 13. do 23. januara, odradila zimske pripreme, koje su imale za cilj da se nakon kraće pauze vrate u formu te spreme za buduće nastupe.

Gradska uprava Grada Zenica, napominje, omogućila im je da takmičarska grupa zimske pripreme odradi u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ pa su djevojčice imale najbolje uslove za rad. Članice rekreakcijske grupe, najavljuje, svoje će treninge, u sali Medicinske škole, nastaviti početkom februara i u dvije grupe.

- Pandemija nam je poremetila planove, ali treninge nismo prekidali sve do 20. decembra. Prošlu smo godinu počele odlaskom u Sofiju (Bugarska), gdje se naših devet djevojčica okitilo medaljama, od kojih šest zlatnih, dvije srebrene i jednu bronzanu medalju.

Krajem februara bilo je i Državno prvenstvo BiH, na kojem smo nastupili prvi put i na kojem su naš klub vrlo uspješno predstavljale tri djevojčice- Ajša Prnjavorac postala je državna prvakinja, Andrea Mandić je osvojila drugo, a Ada Amina Đurđević četvrto mjesto- ističe Mandić.

Podvlači kako su upornim i temeljitim radom trenerice Aide Keso, takmičarke tog kluba od septembra do decembra nastupile na četiri takmičenja te osvojile pet zlatnih medalja u grupnim vježbama sa i bez rekvizita, 27 zlatnih medalja u individualnim vježbama; 18 srebrenih i osam bronzanih medalja u kategorijama B- lajt, B i A.

- Više nemamo nacionalni, odnosno taj prvi program u takmičarskoj skupini, jer su sve naše djevojčice u višim kategorijama.

Kako smo radili u Areni, sve su djevojčice imale vježbe sa rekvizitima: vijačom, loptom, obručom, trakom i čunjevima. Rekvizite su mogle izbacivati i na visinu od osan do 10 metara, što nismo mogli raditi u školskim salama - ističe sekretarka Mandić.

Zbog nemogućnosti prisustva publike, kaže Mandić, za sada ne planiraju da se okušati u organizaciji takmičenja u Zenici, jer žele sačekati bolje epidemiološke mjere te dozvolu za prisustvo publike, kako bi sugrađanima demonstrirali olimpijski sport, koji je isključivo za žene.

Ove će godine prvo takmičenje, najavljuje, imati 21. i 22. marta u Sarajevu na 18. Olimpik kupu u Sarajevu, koji je do sada bio internacionalnog karaktera. Sredinom maja planirano je Državno prvenstvo BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo