1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

23.01.2021 / 12:09 BiH - PSBIH

Istražna komisija saslušat će predsjednicu VSTV-a i ministra pravosuđa BiH

Istražna komisija saslušat će predsjednicu VSTV-a i ministra pravosuđa BiH
Foto: Arhiv

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održat će 23. sjednicu u ponedjeljak, 25. januara s početkom u 13 sati.

Na ovoj sjednici bi trebali biti saslušani predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanele Gorušanović-Butigan i ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Istražna komisija je tokom prošle godine upućivala više upita VSTV-u te pozivala na saslušanje tadašnjeg predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeltiju koji se nije odazvao.

Članovi komisije su saslušali ogroman broj svjedoka, a ranije su naveli kako će istraga biti okončana za nekoliko mjeseci izradom izvještaja čiji je cilj da u značajnoj mjeri doprinese poboljšanju stanja u pravosuđu, reformiše pravni okvir za djelovanje pravosudnih institucija, te stvori uslove za eliminaciju političkog uticaja u pravosuđu i za borbu protiv korupcije.

Ovo su također i ključni uslovi kako bi BiH dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, naveli su članovi Komisije.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama počela je s radom 26. maja 2020. godine. Njihov rad pozdravili su i predstavnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo