3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

22.01.2021 / 19:41 Politika - Zajednička izjava

OSCE, OHR, SAD, UK i Švedska osudili napad Dodika na članicu CIK-a

OSCE, OHR, SAD, UK i Švedska osudili napad Dodika na članicu CIK-a
Foto: Vijesti.ba

-Apelujemo na nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izbornim prevarama.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) da poništi izbore na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, nakon što je otkrila ozbiljne nepravilnosti u izbornim procesima. Odluka CIK-a će pomoći da se osigura integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju.

-Apelujemo na nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izbornim prevarama.

Naše organizacije/ambasade će nastaviti da sarađuju sa CIK-om i drugim nadležnim tijelima na unapređenju izbornih procesa u BiH, kako bismo osigurali da budući izbori budu usklađeni sa relevantnim međunarodnim standardima, uključujući preporuke OSCE-a/ODHIR-a i GRECO-a. U tom cilju je važno da tijela vlasti BiH počnu raditi na neophodnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, putem otvorenog i inkluzivnog procesa.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, najoštrije osuđuju napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.

Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće.

Visoki zvaničnici imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada.  Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine - navodi se u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ureda visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo