8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

22.01.2021 / 17:26 Kultura - Odlazak dive

Banović o Miri Furlan: Bila je svećenica umjetnosti

Banović o Miri Furlan: Bila je svećenica umjetnosti

Redateljica i teatrologinja  profesorica na ADU Zagreb  Snježana Banović je govoreći za Fenu o smrti Mire Furlan kazala da je izuzetno potresena pretužnom viješću da je otišla jedna od najvećih umjetnica scene, glumica koja je svojim golemim talentom...

...obilježila jugoslavensko kazalište i cijelu kulturu 80-ih godina prošlog stoljeća, a u kolektivnom sjećanju ostala kao jedna od najvećih iz te generacije velikana teatra i filma.

 -Hrvatsko glumište gdje je i počela (davne 1978. u zagrebačkom HNK-a) izgubilo ju je nažalost odavno. Kao što je sama govorila, ovdje je „simbolički umrla“ 1991. nakon nezapamćene nacionalističke hajke medija, javnosti i mnogih kolega koji su iživljavanje nad njom ispratili – šutnjom i prekonoćnim otkazom. Taj gubitak hrvatska kultura nije do danas nadoknadila. Susretala sam se s Mirinim umijećem puno puta, ali i u drugim susretima kakvih je srećom mojom bilo dosta. U svemu uvijek posebna, odlikovala ju je vanjska, a još više unutrašnja ljepota i iznimni magnetizam koji je iz na sceni naprosto kuljao-kazala je Banović .

 Banović podsjeća da je Mira Furlan bila ne samo vrsna glumica koja je nastupala  u HNK-u, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu…,nego i da je bila  vrsna pjevačica rock bendova i kako kaže „Bila je prava rokerica  usto rijetka intelektualka među našim glumcima.

-Kad sam je prvi put vidjela na sceni HNK-a, početkom 80-ih, u Parovoj predstavi “Šteta što je kurva” Johna Forda u kojoj je strastveno igrala sestru zaljubljenu u brata (D. Despot), osim što mi je i danas ta predstava jedna od najvećih svečanosti Glume ikada, usmjerila je definitivno moju odluku da odem na Akademiju i da se bavim ovim poslom. Privlačila je Mira svojim magičnim talentom publiku, kritičare, redatelje, partnere, ali nažalost i zlo i ludilo koje nas je potopilo 90-ih i koje je voljelo iznad svega dijeliti ljude, brojati im krvna zrnca i proganjati najbolje među nama. Za mene je ona uvijek bila svećenica svoje umjetnosti kojoj je svoje veliko srce davala do kraja- kazala je Snježana Banović povodom smrti  velike glumačke zvijezde Mire Furlan.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo